kunstbus
Dit artikel is 03-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jurgen Bey

Jurgen Bey (1965, Soest)

Droog Design.

Folding Bookcase
De kasten die hij in 1991 samen met Jan Konings maakte voor zijn eindexamen aan de Design Acadamy Eindhoven zijn typerend voor zijn conceptuele benadering. De boekenkast is van hout, karton en papier gemaakt, materialen waar een boek ook uit bestaat. De accordeonconstructie voegt zich naar het veranderlijke volume van het boekenbezit.

boomstambank
In het kader van een Droog design project maakte hij voor het park van Oranienbaum een bank uit een omgehakte boomstam en drie bronzen rugleunigen naar de stroeltjes uit het slot. De boomstambank is door Philippe Starck in het Hudson hotel New York geplaatst en over de hele wereld verkocht.

Lightshade-shade lampen
Lampen omhuld door halfdoorzichtig spiegelend plastic. Niks bijzonders zou je denken. Totdat het licht aangaat. Dan blijkt achter het omhulsel van folie een kroonluchter of schemerlamp verscholen te zitten. "Een nieuw jasje voor een ouderwetse lamp die iedereen dan ineens heel mooi vindt."

Een ander kenmerkend product zijn de kokon-meubelen, tafels en stoelen verpakt in een kokon van PVC. Behalve voor vrijstaande objecten, gebruikte hij dit idee onder meer voor het decor van de catwalk van modeontwerper Jean Paul Gaulthier (2003) en voor een kokon-lambrisering in het Centraal Museum Utrecht(2004).

Linnenkasthuis
Een ander bekend werk van Jurgen Bey is het Linnenkasthuis: een tuinhuisje dat oogt als een knip- en plakmeubel, opgebouwd uit een barokke tafel, grootmoeders kast en enkele houten schotten, omhangen door dekens en kanten spreien.

2001 Kleine trouwzaal stadhuis van Utrecht: zie Tokyo.

Studio Makkink & Bey, Nederland, 1964 & 1965; wonen en werken in Rotterdam
Studio Makkink & Bey wordt gevormd door architect Rianne Makkink en vormgever Jurgen Bey. Zij laten zich inspireren door wat aanwezig is. Iedere oplossing bestaat al in de wereld om ons heen. Het is slechts een kwestie van het te herkennen en om te zetten in iets bruikbaars.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.