kunstbus
Dit artikel is 20-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kaare Klint

Kaare Klint (eig. Kåre Klint)Deens architect, vormgever/meubelontwerper en theoreticus, geboren 15 december 1888 in Frederiksberg - overleden 28 maart 1954 in Kopenhagen.

De Denen noemen veel voorwerpen die het stempel Danish Design dragen, 'brugskunst' (gebruikskunst). Wellicht is dat ook één van de meest kenmerkende aspecten van Danish Design: kunst waarbij bruikbaarheid voorop staat. Vorm voegt zich naar functie. Deze regel was het motto van de Deense architect Kaare Klint. Klint streefde naar eenheid tussen architectuur en interieurinrichting om iets te bereiken dat hij 'the living life' noemde. - (Biografie
Na zijn studie schilderkunst (vanaf 1903) aan de Technische Hogeschool in Frederiksberg ging Kaare Klint in de leer bij zijn vader, architect PV. Jensen Klint.

Kaare Klint studeerde vanaf 1903 schilderkunst aan de Technische Hogeschool in Frederiksberg, daarna ging hij architectuur studeren aan de Technische School in Kopenhagen bij zijn vader de architect P.V. Jensen Klint en Carl Petersen. Later sloot hij zich aan bij de Kopenhaagse architecten Kai Nielsen en Carl Petersen.Faaborg stoel

In 1914 assisteerde hij Carl Petersen bij een opdracht voor het Fåborg Kunst Museum. Een eiken en geweven rieten stoel, de Faaborg stoel, die ze voor deze opdracht produceerden, die in vorm refereert aan een traditionele 18e eeuwse stoel, is één van Klint's belangrijke ontwerpen.

In 1917 begon Klint als zelfstandig meubelontwerper en in 1920 begon hij zijn eigen ontwerpbureau, waarmee hij onder anderen werkte voor Fritz Hansen en Rudolf Rasmussen. Klint bleef ook werken voor musea, waarbij hij meubels ontwierp voor Kopenhagens Thorvaldsens Museum en het Deense Museum voor Decoratieve Kunsten.

In 1924 richtte Klint de meubelafdeling op aan de Kongelige Danske Kunstakademi (Koninkljke Deense Kunstacademie) in Kopenhagen en samen met zijn studenten verrichtte hij belangrijk pionierswerk op het gebied van de antropometrie, de studie over de verhouding tussen ontwerp en menselijke proporties. Deze theoretische benadering is onmisbaar gebleken voor latere meubel- en industriële ontwerpers. Als invloedrijk ontwerptheoreticus leerde Klint zijn studenten de kwaliteiten van traditioneel vakmanschap, zoals oog voor detail en een gedegen kennis van materialen, te combineren met rationele ontwerpprincipes. Onder zijn leerlingen waren onder meer Poul Kjaerholm en Børge Mogensen.

Zijn meubelontwerpen werden internationaal tentoongesteld, al in 1929 in Barcelona en in 1937 in Parijs.Safari stoel

De ontwerpen van Klint, zoals ligstoel Model 4699 uit 1933, waren hoofdzakelijk geïnspireerd op eerdere ontwerpen die waren beïnvloed door lokale stijlen, de ontwerpen van de Shakers, de régencestijl en oosterse kasten. Zijn Safari stoel uit 1933 was geïnspireerd op een traditioneel stuk dat oorspronkelijk voor de Britse militaire dienst was ontworpen. Deze stoel had een houten frame en een canvas zitting.

Grundtvig-kerk
De proto-expressionistische Grundtvig-kerk in Kopenhagen is in 1913 ontworpen door Peder Vilhelm Jensen-Klint, maar pas in 1940 door Kaare Klint voltooid. Drie generaties van de familie Klint zijn betrokken geweest bij de bouw en meubilering van de Grundtvig-kerk. Peder Vilhelm Jensen-Klint ontwierp het gebouw in 1913 in een poging om tot een typisch Deense architectuur te komen. Pas in 1921 werd met de constructie begonnen. Peder Vilhelm kon het werk niet ten einde brengen, daar hij in 1930 overleed. Zijn zoon Kaare Klint voltooide de kerk in 1940. De omringende bebouwing (1924-26) met woningen is eveneens naar een ontwerp van Kåre Klint. Hij is grotendeels verantwoordelijk voor het interieur en ontwierp zelfs de façade van een van de twee orgels. Pas in 1965 werd aan de westzijde het hoofdorgel gebouwd waarvan het front werd ontworpen door Espen Klint, de zoon van Kaaren. - (Kaare Klint docent architectuur aan de Koninklijke Deense Kunstacademie en in datzelfde jaar ontwierp hij de papieren Fruit lamp. Deze goedkope lampen werden gemaakt door Le Klint, een bedrijf dat geleidelijk ontstaan was uit de huisindustrie van zijn vader, die ook papieren lampen ontwierp en vervaardigde.

Klint vond dat de vorm het publiek moest dienen en dat de beste manier om dat te bereiken het toepassen van rationele ontwerpprincipes en de bestudering van de ergonomie was. Met Klints onderwijs werd de basis voor de vernieuwing van het Deense design na de W.O. II gelegd.

Peter Vilhelm Jensen Klint, Deens architect en schilder, 21-6-1853 Minelyst (bij Skelskør) - overleden 1-12-1930 Kopenhagen.
De Grundtvigkerk (1920-40) in Kopenhagen is geheel in baksteen opgetrokken en sluit aan bij de traditie van de Deense bakstenen dorpskerken. De gotische vormgeving verwerkte hij op een geheel eigen wijze. Klint streefde naar een tijdloze architectuur. Klint was tevens schilder en ontwerper van kunstnijverheidsproducten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 142.