kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Karl Fritsch

Karl Fritsch (Sonthofen, 1963) woont en werkt in München.

Hij studeerde aan de Goldschmiedeschule in Pforzheim en studeert in 1994 af aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Karl Fritsch behoort tot een jongere generatie edelsmeden/sieraadontwerpers die al snel internationaal erkenning vond vanwege zijn grensverleggende werk. Fritsch tart oude en nieuwe conventies. Hij paart een passie voor oude, gedragen sieraden aan ouderwets vakmanschap.

Karl Fritsch probeerde afstotelijke sieraden te maken, om ze daardoor meer aandacht te laten krijgen dan bij een bekende esthetiek. Achteraf blijken deze sieraden echter extreem subtiel en mooi! Karls sieraden veranderen onze perceptie, en gedragen werkt deze interactie nog sterker.

Hij houdt zich bezig met het deconstrueren van herkenbare maar onopvallende bijous en ringen waarin hij ingrepen doet met behoud van respect voor (de geschiedenis van) het sieraad. Een voorbeeld daarvan bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum. Het is een broche in de vorm van een rozet, bezet met parels en glazen steentjes (1994). Vijf parels zijn vervangen door bolletjes dof goud. Deze zijn gegoten volgens het verloren was-giet-procédé. Deze techniek geeft de kunstenaar veel vrijheid en staat hem toe plastisch te werken. De in goud gegoten vormen vertonen vaak de sporen van het kneden en rollen van de was en bezitten naast een soort vettigheid een zekere sensibiliteit. De vormgeving is onpretentieus en doet aan boetseerwerk van kinderen denken.

Het spelen met clichés en doorbreken van stereotypen is Fritsch' handelsmerk geworden. In 2003 begint hij een collectie
ringen waarin hij voortborduurt op de serie die in 2000 op de Amsterdamse Kunstrai wordt geëxposeerd onder de veelzeggende titel Refreshing Jewellery. An Affectionate Look at Old Jewellery. In de nieuwe reeks past hij een lijmtechniek toe waarmee hij ringen kan maken met torenhoge klonters van stenen, echt en nep door elkaar. De schenen (band om de vinger) zijn oude exemplaren of nieuw gegoten volgens het beproefde procédé. Deze extravagante ringen zitten uitstekend - hoogstens zijn ze topzwaar - want Fritsch is en blijft een vakman.

Karl Fritsch is de winnaar van de Francoise van den Bosch Prijs 2006. De prijs wordt op zondag 21 januari 2007 in Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch aan Karl Fritsch uitgereikt. De jury heeft gekozen voor een relatief jonge kunstenaar die nog volop in ontwikkeling is. De jury bestond uit Suska Mackert (voorzitter), Robert Smit (prijswinnaar 2004), Mònica Gaspar, Jan Walgrave en Ida van Zijl. De prijs bestaat uit een bedrag van 5000 euro en de aankoop van een sieraad van de prijswinnaar, ten behoeve van de sieradencollectie, die beheerd wordt door het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Websites: www.galerie-ra.nl, www.stedelijkmuseum.nlPageviews vandaag: 1007.