kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kay Bojesen

Deense zilversmid, keramist en houtbewerker (15 augustus 1886 Kopenhagen - 28 augustus 1958 Kopenhagen)

Zie ook Biografie
Kay Bojesen was de zoon van uitgever Ernst Bojesen (1849-1925). Na zijn schoolperiode volgde hij nog een kruideniersopleiding, maar ging in 1906 in de leer bij zilversmid Georg Jensen tot 1910 waarna hij hij zich verder schoolde aan de Koninklijke School voor beroepsonderwijs edele metalen in Schwabe-Gmünd-Württemberg in Duitsland.

Hij werkte korte tijd als zilversmid in Parijs om in 1913 terug te keren naar Kopenhagen. Hij ging hier als zilversmid aan het werk bij Oscar Dahl aan de Frederiksbergade. Kort daarna nam zijn vader Ernst Bojesen deze werkplaats over en kwam Kay Bojesen hier als partner te werken. Na korte tijd verhuisden zij de werkplaats naar de Nybrogade.

Het Deense Kunst- en designmuseum omschrijft zijn vroege werk als werk in een Art Nouveau stijl dat onder invloed stond van Jensen. Zijn latere werk zou eenvoudiger en functioneel van stijl zijn.

Kay Bojesens interesse voor hout bestond al in 1922, blijkt uit het winnen van vierde prijs op de "Landsforeningen Dansk Arbejde's" met vier houten stukken speelgoed: een wals, een dragonder te paard, een boot en een schommel.

In 1930 verkocht Kay Bojesen hij de werkplaats en werd hij artistiek leider bij Bing & Grøndal.

In de jaren dertig werkte hij mee aan de oprichting van een permanent centrum voor Danish crafts en producten die op grote schaal vervaardigd werden om het moderne Deense design te promoten. Dit leidde in 1931 te Kopenhagen tot de opening van 'Den Permanente', een van de eerste tentoonstellingsruimtes voor design in Europa.

In 1932 vestigde hij zich alweer als onafhankelijke zilversmid. Enkele jaren later verhuisde hij naar de kelderwinkel aan de Bredgade.

Kay Bojesen is bij het grote publiek vooral bekend door zijn houten speelgoed. Hij ontwierp een postwachter en een aantal dieren. Zijn bekendste ontwerp is een aap in teak en limbahout, die nog steeds geproduceerd wordt door de firma Rosendahl. Kay Bojesen's uitgangspunt was dat zijn objecten leven, bloed en een hart moet hebben. De aap werd in overeenstemming met dit motto gemaakt. In de vroege jaren 1950, was deze zo populair dat het werd tentoongesteld in het Victoria & Albert Museum in Londen. Kay introduceerde vervolgens het konijn, het nijlpaard, de beer en een olifant.

In 1951 won hij de "Grand Prix" op de Triënnale van Milaan voor zijn in 1938 ontworpen roestvrij stalen bestek waarop hij dit het Grand Prix bestek noemde. Dit bestek wordt nu weer geproduceerd door zijn kleindochter Susanne Bojesen Rosenqvist. De Grand Prix staat bekend als het natinale bestek van Denemarken en is wereldwijd op iedere Deense ambassade te vinden.

In 1952 werd hij aangesteld als zilversmid van de Deense koning.

Kay Bojesen overleed in 1958. Zijn weduwe Erna Bojesen leidde het bedrijf tot haar overlijden in 1986. De familie ging kort door met de winkel. In 1991 verkochten zij de rechten op het houten speelgoed aan het Deense bedrijf Rosendahl in Lundtofte.

Zie ook vintage Kay Bojesen op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.