kunstbus
Dit artikel is 07-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kazuhide Takahama

Japanse ontwerper, geboren 1 april 1930 in Mijasaki in Japan.

De ontwerpen van Takahama zijn helder van lijn en vorm en hoogkwalitatief vervaardigd. Met de functionalistische aanpak van het modernisme ontwierp hij met een Japans gevoel voor materiaal en esthetiek handig gecombineerd met Westerse elementen.

Takahama studeerde architectuur aan de Kogyo-Daigaku-universiteit van Tokyo waar hij nadat hij zijn diploma had gehaald in 1953 ook assistent werd.Naeko

Op de X Triënnale van Milaan in 1954 ontmoet hij meubelfabrikant Gino Davina voor wie hij komt te werken. Takahama's eerste ontwerp voor Gavina was de slaapbank Naeko uit 1957.

In 1957 ontwierp hij het Japans-Paviljoen voor de 11de Triennale van Milaan.

Voor Gavina ontwierp hij in 1965 het rationele modulaire wandsysteem Dadà at bestond uit stapelbare kubussen uit hout of plastic.Suzanne

Ook in 1965 maakt hij zijn serie stoelen uit polyurethaanschuim: Suzanne, Raymond en Marcel, genoemt naar Marcel Duchamp, diens broer en zuster.

In 1968 ontwerpt hij het ESA-systeem: zeshoekige blokken polyurethaanschuim waarvan men bedden of banken kon bouwen.

Takahama ontwierp ook een serie meubelen met zuivere geometrische lijnen in gelakt triplex: waaronder de stoel Kazuhide (1968), de tafel Antella (1978) en de kast Bramante (1973).

Voor Simon Gavina ontwierp hij een serie lampen, waaronder de collectie Saori in 1973 ter ere van kunstenaar Lucio Fontana. In 1975 ontwierp hij lampen voor de firma Sirrah, onder andere de Kazuki lamp.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 348.