kunstbus
Dit artikel is 06-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Keith Day Pearce Murray

Keith (Day Pearce) Murray

Engelse keramist, glaskunstenaar, designer en architect van Nieuw-Zeelandse afkomst, geboren 5 juli 1892 in Auckland, Nieuw Zeeland - overleden in 1981.

Murray's eenvoudige, maar monumentale, volumetrische keramieken voorwerpen voor Wedgwood belichamen de Britse art-deco stijl van de jaren '30.

Biografie
Nadat hij in de Eerste Wereldoorlog in dienst had gezeten vertrok Keith Murray naar Londen om daar aan de Architectural Association te studeren.

Bij een verblijf in Parijs in 1925 leerde hij op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriele Modernes' het Scandinavisch en ander avant-garde glaswerk uit Europa kennen. Bij terugkomst in Engeland kwam hij te werken in de glasfabriek Whitefrairs van James Powell waar hij eenvoudig vormgegeven glazen kannen met een gegraveerde decoratie ontwierp die de 'helderheid van glas niet teniet deed'.

Na de invloedrijke 'Exhibition of Swedish Industrial Arts' die in 1931 in Londen werd gehouden, zocht keramiek- en glasfabrikant Stevens & Williams een 'moderne' ontwerper. Op aanraden van Gordon Russell werd Murray aangetrokken om enkele ontwerpen te maken voor de Brierley Hill-glasfabriek die in 1932 in Londen een tentoonstelling van zijn werk hield.

Vanaf 1933 maakte hij geometrische keramische voorwerpen voor Josiah Wedgwood & Sons en zilveren voorwerpen voor Mappin & Webb.

In 1936 begon hij met C.S. White een architectenbureau waarmee hij plannen maakte de nieuwe Wedgwood-fabriek in Barlaston (1938-1940). In 1945 startte hij een architectenbureau met de Nieuw-zeelander Basil Ward (1902-1976): Murray, Ward & Partners.

Keith Murray (1892-1981)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 26.