kunstbus
Dit artikel is 15-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kendix

Kendix International Textiles

Producent uit Waalre van geweven, bedrukte en transparante gordijnstoffen in het hogere marktsegment, zowel voor de consumenten als voor de projectmarkt.

De ontwerpers van Kendix, die elk jaar een nieuwe gordijncollectie verzorgen, zijn gespecialiseerd in het vertalen van vooruitstrevende concepten naar toepasbare stoffen. Kendix gordijnen zijn herkenbaar aan de oorspronkelijkheid van dessin, harmonie van patronen, fraaie tinten en bijzondere structuren. - (Historie
Kendix, producent van exclusieve gordijnstoffen, vindt haar oorsprong in de traditie van Linnenweverij van Dijk. Opgericht in 1848 legde het bedrijf uit Waalre zich aanvankelijk toe op de productie van hoogwaardig damasten tafellinnen. Na de mechanisering van het bedrijf breidde het assortiment uit met huishoudelijk textiel, bedlinnen en textiel voor ziekenhuizen en andere grote instellingen. Van Dijk bezat in de jaren dertig enige winkels in Nederland, maar zocht de afzet van haar producten toch vooral bij instituten en grootverbruikers in West-Europa, Scandinavië en vooral Nederlands-Indië.

Na de Tweede Wereldoorlog ondervond het bedrijf steeds grotere concurrentie van de goedkope Twentse (katoen)textiel en de goedkope productie uit de Derde Wereld. Van Dijk ging die concurrentie niet aan en besloot in 1958 onder de naam Kendix gordijnstoffen op de markt te brengen met eigentijdse bedrukte en later geweven prints in een kwaliteit en prijsstelling op het topsegment van de markt gericht. Ontwikkeling, (laten) produceren en distributie werden daarbij in eigen hand gehouden.

De eerste collectie was nog geïnspireerd op succesvolle concurrenten van bijvoorbeeld De Ploeg met zijn Dobby-stoffen. Ondanks het commerciële succes van de eerste assortimenten besloot Kendix een eigen ontwerpkoers te varen en nam het ontwerpers van de Academie voor Industriële Vormgeving (Frans Dijkmeyer, Yvonne van Uden en Hans Krapels) in dienst. Op freelance basis maakte Kendix gebruik van bekende nationale en internationale ontwerpers als Andre Simard en Alain Ferre.

In 1971 nam Linnenweverijen v/h van Dijk & Zn te Waalre textielbedrijf Kodijko over.

In 2000 verkocht textielfabrikant Gamma Holding de in Waalre gevestigde Linnenweverijen v/h van Dijk & Zonen en International Kendix Textiles aan de directie. Bij de bedrijven werken 80 mensen. De omzet bedroeg in 1999 46 miljoen gulden. Sinds 1 januari 2005 is Kendix een zelfstandig onderdeel van ARTEX (Hunter Douglas) te Aarle-Rixtel.

Websites: www.vandijkholland.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.