kunstbus
Dit artikel is 20-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kenneth Grange

Engelse industrieel ontwerper, geboren in 1929 te Londen.

Kenneth Grange heeft vele objecten ontworpen, van Parker pennen en lampen tot Intercity treinen. Grange's ontwerpen bezaten een sculpturale zuiverheid en een zakelijke robuustheid. Hij beschouwt design niet alleen als esthetische vormgeving, maar ook als integraal onderdeel van het productieproces.

Biografie
Na zijn studie van 1944 tot 1947 aan de Willesden School of Arts & Crafts in Londen werd hij in staat gesteld om als onderdeel van zijn militaire dienst stage te lopen als technisch illustrator bij Royal Engineers. Vervolgens werkte hij bij Londense architecten- en ontwerpburaus als Arcon Chartered Architects, Bronek Katz & Vaughan George Bower en Jack Howe & Partners.

In 1958 vestigde hij in Londen zijn eigen ontwerpbureau waarmee hij zich specialiseerde in productdesign.

In 1972 richtte hij samen met Theo Crosby, Alan Fletcher, Mervyn Kurlansky en Colin Forbes het vennootschap Pentagram op.

Onder zijn ontwerpen bevinden zich de Kenwood keukenmixer Chef (1960), de Kodak camera Pocket Instamatic (1975), de pennenserie Parker 25 (1979) en het scheerapparaat Protector voor Wilkinson Sword (1992), de British Rails 125 Intercity hogesnelheidstrein (197l-l973) en Adshel bushokjes voor London Transport (1990).

Grange won tal van prijzen waaronder tien Design Council Awards en de Duke of Edinburgh's Prize for Elegant Design in 1963.

Vanaf de jaren '70 kreeg Grange ook veel opdrachten van Japanse bedrijven. Zo ontwierp hij naaimachines voor Maruzen, badkameraccessoires voor Inax, cosmeticaverpakkingen voor Shiseido.

Van 1985 tot 1987 had hij een leerstoel aan de Faculty of Royal Designers for Industry, waarna hij tot voorzitter van de Chartered Society of Designers werd benoemd.

In 1983 had hij een solotentoonstelling in het Boilerhouse in het Victoria and Albert Museum.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 297.