kunstbus
Dit artikel is 05-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Khodi Feiz

Iraanse ontwerper,

Khodi Feiz werd geboren in Iran en vertrok op twintigjarige leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij in 1986 afstudeerde voor industrieel ontwerper aan de Universiteit van Syracuse.

De vier jaren hierna was hij werkzaam als productontwerper bij de hightech firma Texas Instruments.

Philips Design
In 1990, ging Feiz bij Philips Design in Eindhoven werken waar hij aan verschillende producten werkte, variƫrend van medische apparaten tot huishoudelijke producten en met bijzondere aandacht voor wat bij Philips Strategie Design heet. Uiteindelijk bekleedde Feiz de functie van manager en senior designer van de Advanced Design Group.
Feiz had bij Philips een behoorlijk aandeel in een van de meest spraakmakende vormgevingsprojecten die het bedrijf de laatste jaren ontwikkelde. Onder leiding van de Italiaan Stefano Marzano werden door Philips Design workshops gehouden die een nieuwe koers voor een meer affectieve, gevoelsrijke vormgeving op zou leveren. De samenwerking met architect-ontwerper Alessandro Mendini en het Italiaanse bedrijf van huishoudelijke producten Alessi resulteerde in een succes tou, de Philips-Alessi-lijn die bestond uit vier nostalgisch ogende keukenapparaten.

Feiz Design
In 1998 richtte hij in Amsterdam zijn eigen bureau 'Feiz Design' op samen met zijn vrouw, grafisch ontwerper Anneko Feiz-van Dorsen. Zij zijn gespecialiseerd in product design, meubel design, grafische vormgeving, identity design, strategisch en nieuw concept design, en interieur- en tentoonstellingsdesign. Het bureau met ca. tien werknemers probeert een evenwicht te vinden in een vergaande helderheid van het ontwerp, een innovatieve, conceptuele houding ten opzichte van de opdracht en een ontwerpproces dat eerder vertrekt vanuit de context van het toekomstige gebruik van het product dan vanuit een vastgesteld aantal praktische eisen. Het is een innovatieve ontwerphouding die verschillende Nederlandse bureaus nastreven, maar bij Feiz veelal tot een goed en inspirerend einde wordt gebracht. Hun werk heeft talrijke prijzen gewonnen, staat op vele tentoonstellingen en in vele publicaties over de hele wereld.

Feiz was in 2003 een van de winnaars van de Nederlandse Designprijzen voor zijn ontwerp van het kantoorprogramma L.B.O. voor Kembo in de categorie 'producten voor de werkomgeving' en genomineerd voor de Rotterdamse Designprijs. Gaf les aan de Design Academy te Eindhoven en de Harvard Design School.

Feiz houdt zich voornamelijk bezig met industriƫle vormgeving. Hij werkt dan ook voor bedrijven die wereldwijd verkopen: Alessi, Artifort, Bang & Olufsen, Cappellini, Declathlon, EMI Music, Kembo, LEGO, Leitmotiv, Loewe, Nokia, Lost Boys, LG Electronics en OFFECCT.

Websites: www.nwcot.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.