kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kim Macconnel

Amerikaanse kunstenaar, 1946 Oklahoma City (Oklahoma). Woont in Encinitas, Californië.

1969 studie aan de University of California in San Diego.

Werken:
. Schilderijen en stoelen voor bijzondere gelegenheden, 27 april-19 mei 1984, (tijdelijke) installatie, New York, Holly Solomon Gallery


Websites:
Kim MacConnel maakt sinds 1972 schilderijen door bestaande lappen textiel te verknippen en in verticale banden weer aan elkaar te zetten. Het is in het begin van de jaren zeventig voor hem van belang afstand te nemen van de 'grids', zoals die in de schilderijen van bijvoorbeeld Agnes Martin verwerkt werden. Door elkaar verwerkt hij stoffen met patronen uit het Oosten en het Westen. Die schilderijen moeten 'gelezen' worden als een nieuw soort taal. Bestaande meubelen behandelt hij vanaf ca. 1975 op vergelijkbare manier.

Het schilderij Jazz bestaat uit zes verticale banden, fragmenten van andere schilderijen van hem die tot 'Jazz' zijn samengevoegd. Het is een decoratief stuk, op te vatten als een Amerikaanse hommage met een knipoog naar Europees grootmeester Matisse.

Door de combinatie van de bank 'Voodoo Couch' met tafeltjes en lamp 'Zonder titel' (lamptable-orange), wordt duidelijk dat MacConnel geen hiërarchie in de kunsten erkent. Aan de tafeltjes zijn zowel geschilderde patronen toegevoegd als geometrische motieven uitgezaagd. Bovendien blijkt uit het schilderij dat MacConnel de mentaliteit van Matisse weet op te roepen, terwijl hij bij de objecten uitgaat van bestaand meubilair, zoals een bank uit de jaren '50, die hij beschildert. - (http://members.home.nl/kunstna1945/pattern.htm)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 46.