kunstbus
Dit artikel is 13-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

King - Miranda

King & Miranda design

King Miranda Associati is een ontwerpbureau, opgericht in 1975 in Milaan door de Britse ontwerper Perry A. King (geb. 1938) en de Spaanse ontwerper Santiago Miranda (geb. 1947).

Perry A. King
Perry King studeerde in Groot-Brittannië voor industrieel ontwerper en verhuisde in 1964 naar Italië. King had sinds 1956 voor Olivetti gewerkt en trad er als consultant in dienst. Hij werkte daar aan een brede reeks producten waaronder de Valentine-typemachine (1969) samen met Ettore Sottsass en de Sistema 45. Later, als Design Coordinator voor Corporate Image, ontwierp hij samen met Santiago Miranda - met wie hij in 1976 King Miranda Associati opzette - onder andere dot matrix fonts, boeken en posters. King ontwierp in de jaren '70 ook een Corporate Identity voor C. Castelli, dictafoons voor Süd-Atlas Werke en elektrische apparatuur voor Praxis.

Santiago Miranda
Santiago Miranda (negen jaar jonger dan King) studeerde aan de Escuela de Artes Aplicadas y Oficios Artisticos in zijn woonplaats Sevilla. In 1971 verhuisde Santiago naar Milaan, waar hij in 1976 samen met Perry King Miranda Associati oprichtte. In de jaren daarvoor werkte hij als ontwerper, bedacht hij 'Air Mail Transatlantic Pictures', verhalen en beelden voor een interactief park voor eenzame mensen, en werkte hij als consultant voor Olivetti.

Perry King heeft deelgenomen aan allerlei conferenties en wedstrijdjury's overal ter wereld, houdt zich bezig met lesgeven en onderzoek en doceert als hoogleraar aan de technische universiteit van Milaan. Hij heeft een aantal jaar als gasthoogleraar in Londen gedoceerd aan de School of Architecture and Design, onderdeel van de Royal College of Art, en werd in 2000 onderscheiden als Royal Designer for Industry. Hij is lid van het universiteitsbestuur van de University of Central England en erebestuurslid van de Glasgow School of Art. King zit in het bestuur van de Britse Royal Society of Arts en is lid van de Britse Chartered Society of Designers en van de Italiaanse Associazione per il Disegno Industriale (vereniging van industrieel ontwerpers).

Santiago Miranda houdt zich ook bezig met lesgeven en onderzoek. Naast hoogleraar aan de technische universiteit van Milaan is hij lid van het wetenschappelijk comité van de Istituto Europeo di Design in Madrid. Hij heeft deelgenomen aan diverse conferenties en wedstrijdjury's. Santiago Miranda kreeg in 1989 de Premio Nacional de Diseño Español in 1989 en in 1995 de Premio Andalucia de Diseño.

Het succesvolle ontwerpkantoor King - Miranda begon in 1975 in Milaan en richtte zich op grafiek, meubels en verlichting voor onder andere Marcatré, Disform, Flos en Arteluce en computers en toetsenborden voor Olivetti. Verder ontwierpen zij gereedschap voor Black & Decker, glas voor Murano en het verlichtingssysteem Lucerno (1991) voor de openbare gebieden op Expo '92 in Sevilla.

De poëtische en soms zelfs iets humoristische producten van King-Miranda worden hoofdzakelijk bepaald door technische en industriële mogelijkheden. Voor King - Miranda geldt: "Design moet duidelijk niet alleen technologie en economie, maar ook sociologie omvatten. Dit brengt ons tot de conclusie dat ontwerpers een politiek of filosofisch model moeten hebben waarop ze hun werk kunnen baseren." - (King - Miranda, 1983: Design Since 1945, blz. 217).

Perry King en Santiago Miranda ontwierpen in 2000 het Ahrend 700 tafelprogramma en de vooruitstrevende 'vertical desk'.

Websites:
. www.kingmiranda.com
. www.ahrend.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 37.