kunstbus
Dit artikel is 18-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Landmark-design

Landmark design ...

Rotterdams ontwerpbureau, opgericht in 1987-1988 door Jan L.Th.A. Lucassen, T. Haas, Ir. T. Groothuizen and Ir. M. Vroom als Landmark Design & Consult.

Landmark design & consult startte in 1987 als adviesbureau voor identiteit- en productontwikkeling. Zij waren gevestigd in een voormalige watertoren aan de Maas, een markante huisvesting waar het dan ook har naam aan ontleende.

Het bedrijf profileerde zich als een multidisciplinair ontwerpbureau met een zeer uiteenlopend opdrachtenpakket als gevolg van de verschillende achtergronden van de directeuren en medewerkers.

Ton Haas was opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Theo Groothuizen, in 1949 geboren in Alkmaar, studeerde aanvankelijk bouwkunde maar stapte over naar industrieel ontwerpen en studeerde na vier jaar in 1978 af aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft op het ontwerp van een nieuwe openbare telefooncel. Na zijn afstuderen werkte hij zes jaar bij PTT Telecommunicatie, eerst als adviseur arbeidsomstandigheden in Groningen en later als adviseur productontwikkeling bij Commerciƫle Zaken in Den Haag. Daarna besloot hij zijn loopbaan als zelfstandig ontwerper voort te zetten. Ook Marcel Vroom was opgeleid als industrieel ontwerper aan de TU Delft. Jan L.Th.A. Lucassen richt zich vooral op het adviseren op het gebied van corporate identity en productdesign. Theo Groothuizen heeft als ontwerper vooral naam gemaakt met producten voor openbaar gebruik en ergonomisch-sociaal georiƫnteerd ontwerpen. Bovendien verbonden ook Marcel Wanders en medeoprichter van producent DMD, Taeke Buistra, zich als ontwerpers aan het bureau.

Tot de opvallendste ontwerpen uit die tijd behoren de ontwikkeling van de driehoekige openbare telefooncellen in samenwerking met Philip Rosdorff, projectmeubilair voor Zwartwoud, wand- en bureaubekleding voor Forbo Krommenie, beeldtelefoons voor PTT Research en tennisrackets voor Snauwaert.

Tussen 1988 en 1991 heeft Ton Haas met zijn partners Marcel Vroom en Marcel Wanders onder meer glaswerk ontwikkeld voor gebruik in de Economy en Business Class van de KLM dat echter niet in productie is genomen.

Na het vertrek van Ton Haas veranderde de naam in landmark design & technology en richtte het bedrijf zich vooral op de ontwikkeling van gebruikersvriendelijke interfaces en communicatieproducten. Een bekend ontwerp is de openbare telefoonzuil voor KPN Telecom.

Ianus Keller, in 1995 afgestudeerd als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft, won tijdens zijn in 1993 met zijn ontwerpteam de "Apple Interface Design Project" een internationale ontwerpwedstrijd. Na zijn studie werkte hij bij het industrieel ontwerpbureau Landmark Design & Technology en was daar betrokken bij het ontwerp van de nieuwe telefoonzuil die bestaat uit een licht gebogen glasplaat in aluminium behuizing van KPN, de "Sidonia" en verantwoordelijk voor de "Internetzuil" waar gebruikers op straat internettoegang krijgen en reisadviezen en hotelreserveringen kunnen worden gemaakt.

In 1995 zijn Marcel Vroom en Theo Groothuizen van Landmark Design & Technology voor hun meterkast onderscheiden met de Kho Liang Ie erkenning.

Vanaf 1996 is Theo Groothuizen enig eigenaar en directeur van nu Landmark design for public geheten. Tevens heeft hij in 1998 Landmark Zwitserland opgericht. De expertise van het bedrijf focust zich nu op het gebied van de ontwikkeling van technische producten voor de openbare ruimte waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met mindervaliden en ouderen. Dit doen zij onder meer voor hun klanten KPN Telecom, GVB Amsterdam, Swisscom en Mediamax.

Websites: repository.tudelft.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 772.