kunstbus
Dit artikel is 19-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lensvelt

(Hans) LensveltNederlandse fabrikant van design systeem- en directiemeubilair.

Lensvelt is de ontwerper en producent van projectmeubilair voor ieders werk-, denk-, creatieve- en relaxruimte. Door de modulaire opbouw van zijn producten is Lensvelt in staat maatoplossingen te leveren, die onder de hoogste kwaliteits normen worden gefabriceerd. - (Lensvelt Groep strekken zich uit van projectontwikkeling tot fabricage en levering over de hele wereld. Lensvelt B.V. profileert zich met originele, innovatieve ontwerpen van de hand van gerenommeerde architecten en vormgevers zoals Wiel Arets, Richard Meier, Paolo Rizzatto, Mart van Schijndel en Bart van Muylders.

In het hoofdkantoor te Breda zijn de ondersteunende diensten ondergebracht: productontwikkeling, marketing, interieurarchitectuur, kwaliteitscontrole, projectbewaking en planning. Daarnaast is dit door Wiel Arets ontworpen gebouw (1995-2000) het logistieke centrum van alle Lensvelt-producten. Fysieke leveringen geschieden vanuit Breda met een eigen wagenpark.

In de fabriek in Schoonhoven worden alle jaloeziedeurkasten en plaatwerk geproduceerd. Bij een andere dochteronderneming, gespecialiseerd in houtbewerking, worden alle bladen en speciaalwerk op houtgebied vervaardigd. De commerciële bewerking van de markt wordt gerealiseerd door een geselecteerd internationaal dealernet van projectinrichters.

Historie Lensveld B.V.
Het ontstaan van Lensvelt ligt in het begin van de 60er jaren. A.G. Th. Lensvelt startte het bedrijf met een productvoering van uitsluitend orginele barber stoelen.

Hans Lensvelt (1959) nam eind jaren tachtig de stalenmeubelfabriek van zijn vader over. Sindsdien produceert Lensvelt uiteenlopende meubelprogramma's, die zijn ontworpen door verschillende ook internationaal beroemde ontwerpers en architecten als Richard Meier en Mart van Schijndel. De Stealth-collectie, die bestaat uit een kastwandsysteem met geluiddempende kwaliteiten en banken en tafels, kwam tot stand in samenwerking met Wiel Arets. De Italiaanse ontwerper Paolo Rizzatto ontwierp de Rizzatto-collectie, een modulair meubelsysteem, dat zeer licht oogt en vele gebruiksmogelijkheden kent. De Portugese architect José Manuel Carvalho Arauja ontwikkelde voor Lensvelt het ZEM-system. Net als het Rizzatto-system is het een multifunctioneel programma, echter met licht gebogen vormen.

De nieuwste generatie ontwerpers is inmiddels jonger dan Hans Lensvelt zelf. Onverwachte namen in de kantoormeubelbranche Piet Hein Eek en Joep van Lieshout leverden ontwerpen. Marcel Wanders is actief als art-director van Lensvelt, dat sinds 2002 mede-eigenaar is van het Moooi-label.

17-10-2006 Fusie Gispen en Lensvelt een feit: Gispen International BV en Lensvelt BV is rond. In de branche werd verrast gereageerd. Gispen staat bekend als toonaangevend
kantoorinrichter, Lensvelt primair als producent van eigenzinnig kantoormeubilair. Na de fusie blijven beide merken wel zelfstandig op
de markt bestaan.
Door de fusie ontstaat een bedrijf dat volgens de directeuren Peter Veer en Hans Lensvelt zich onderscheidt door "kwalitatief leiderschap in design en innovatie".

Gispen - dat opereert onder de mission statement 'a better life at work' - legt veel nadruk op de waarden 'design', 'innovatie' en 'kwaliteit'. Daarbij is van belang dat de kantoorinrichter het complete proces van eerste inrichtingsideeën tot levering geheel begeleidt. Deze waarden worden versterkt en aangevuld door Lensvelt, dat onder de noemer 'dare to be different' veel waarde hecht aan de begrippen 'cultuur', 'eigenzinnig' en 'inspirerend'. Waar beide bedrijven op de brede raakvlakken van deze waarden elkaars concurrenten waren, worden de krachten nu gebundeld om de kwaliteiten nog beter te benutten.

Continuïteit
Door de fusie garanderen Gispen en Lensvelt de continuïteit. De totale branche vertoonde in het eerste kwartaal een groei van nul procent. Gispen en Lensvelt deden het met respectievelijk 27 en 12 procent groei veel beter, waardoor duidelijk is dat de filosofie en de kwaliteit van beide bedrijven door de markt hogelijk worden gewaardeerd. De combinatie van de kantoorinrichters betekent dat het fusiebedrijf eind 2007 het op één na grootste marktaandeel in de Benelux zal hebben. Daardoor is verdere doorgroei kansrijk
Een deel van die doorgroei kan worden bereikt door nieuwe markten aan te boren. De fabriek van Lensvelt in Sjanghai vervult daarbij een belangrijke rol. De fabriek staat onder Nederlands management, en biedt door zijn locatie alle mogelijkheden om met Westers design de enorme Chinese markt te veroveren. Dankzij de kwalitatief hoogstaande serieproductie in Sjanghai is er tevens alle ruimte om ook in andere landen de concepten van Gispen en Lensvelt onder de aandacht te brengen. Voor beide bedrijven is deze manier van werken dan ook een toonbeeld van modern ondernemerschap.

Groei
Door de fusie met Lensvelt kan Gispen de werkgelegenheid in haar fabriek in Culemborg garanderen, en op termijn zelfs uitbreiden. De hoogwaardige maatwerkproducten die hier worden vervaardigd, vormen de tegenhanger van de serieproductie uit China; niet in kwaliteit, maar in uniciteit en emotie. Juist die combinatie moet volgens Veer en Lensvelt leiden tot verdere groei van het marktaandeel. De fusie tussen Gispen en Lensvelt vindt plaats op basis van een aandelenuitruil. Peter Veer blijft Algemeen Directeur, terwijl Hans Lensvelt als Art Director een zetel krijgt in de vijfkoppige directieraad.

Woonawards 2006 - Het driemanschap van Moooi
Na intensief overleg heeft de jury unaniem besloten de onderscheiding Beste Woonprofessional niet toe te kennen aan een individu, maar aan het driemanschap van Moooi. Dankzij Marcel Wanders, Casper Vissers en Hans Lensvelt is Moooi in korte tijd uitgegroeid tot een bekend merk, zowel in binnen- als buitenland. Marcel Wanders, Casper Vissers en Hans Lensvelt bewijzen dat drie kapiteins prima één schip kunnen bevaren. In de leiding van Moooi zitten ze elkaar niet in de weg, want ieder heeft zijn eigen rol. Wanders is de creatieve art director, Vissers is de zakelijk leider met organisatietalent en Lensvelt de entrepreneur en investeerder die er bewust voor gekozen heeft het initiatief te ondersteunen. De chemie tussen de drie blijkt uiterst effectief en heeft geleid tot een overtuigend succes. Dankzij een grote investering van de Italiaanse meubelproducent B&B kan Moooi zich bovendien met extra kracht en middelen profileren op de internationale markt van het interieurdesign.
Dat Wanders, Vissers en Lensvelt met hun durf en inzet het Nederlands design wederom op de kaart hebben gezet, vond de jury een extra vermelding waard. De Moooi collectie, samengesteld door Marcel Wanders, is een bijzondere verzameling van uiteenlopende ontwerpen. Wanders levert niet alleen zelf een bijdrage, hij doet ook een beroep op ontwerptalenten uit binnen- en buitenland. Moooi gaat daarbij het experiment bewust niet uit de weg, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het levensechte paard dat verwerd tot lampvoet. Een ander opvallend ontwerp is de kroonluchter Light Shade Shade van Jurgen Bey. Het is niet alleen een bestseller, maar ook een trendsettend ontwerp zoals spreekt uit de vele kopieën en imitaties die inmiddels verkrijgbaar zijn. Ook bijzonder is de meubelserie van Studio Job die is gemaakt van papier-maché.

Hans Lensveld is toonaangevend fabrikant van design- en kantoormeubilair. Hij is een echte ondernemer met elke tien seconden een nieuw idee. Lensvelt is creative director bij Gispen, co-founder van Moooi, CEO van Lensvelt B.V. en founder van Suzhou Antriol Sheet Metal Production in Shanghai. hij heeft o.a. de volgende kantoren ingericht: Nederlandse ambassade in Berlijn, Gemeentehuis Den Haag, Redband Venco Leaf en het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam.

Websites: www.bndestem.nl, www.zuidwest-nederland.nl, www.zuidwest-nederland.nl, www.designws.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.