kunstbus
Dit artikel is 07-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leo Schellens

Léo Schellens & CoFabrieksgebouw met een brede, symmetrische façade en een lange reeks vensterassen. In het midden van de voorgevel bevindt zich de brede doorrit voor vrachtwagens. Midden achter het gebouw stond een imposante schoorsteen, die inmiddels is afgebroken.
Architect: J.D. Postma (Bureau Postma 1954)


Historie
Jacobus Schellens (14-02-1812 Eersel) was aanvankelijk rijkslandmeter, doch hij begon in 1851 met de fabricage van katoenen en linnen goederen en legde daarmede de grondslagen voor het weverijbedrijf.
. Zijn zoon Johannes Arnoldus Schellens (geb. 14 Nov. 1840) startte in 1887 met compagnon J. Marto in een leegstaand fabriekspand het bedrijf Trijpfabrieken Schellens & Marto. Hij had succes en al in 1901 verhuisde hij naar een nieuwbouw in de Tramstraat, die toen nog Kloosterdreef heette.
.. De oudste zoon van J.A. Schellens, Leonardus Jacobus Josephus (Leo) Schellen (28 Aug. 1872 Eindhoven), begon in 1902 met eenzelfde bedrijf aan de Vestdijk in Eindhoven. Dit bedrijf heet 'Leo Schellens & Co.'s Trijpfabriek N.V.' en staat nog steeds op dezelfde plek.

Na gymnasiale en handelsstudies te hebben gevolgd op het Jezuïetencollege te Sittard, trad Léo Schellens op 17-j. leeftijd bij zijn vader in de zaak.
Op 18-j. leeftijd ging hij naar de Krefelder Webeschule, waar hij zich gedurende een jaar in de textielvakken bekwaamde.
Bij zijn terugkeer in Ned. kwam hij wederom in het bedrijf zijns vaders.

Een jaar na zijn huwelijk met Petronella Maria Johanns in Nov. 1902 vestigde hij zich zelfstandig, onder den naam fa. Leo Schellens & Co. Léo Schellens richtte zich net als zijn vader op de productie van interieurstoffen gemaakt van trijp, een katoenen weefsel met mohair pool.

De meeste bekendheid kreeg Schellens door het op de markt brengen van een serie stoffen die in 1920 door bekende sierkunstenaars als Jaap Gidding, Chris Lebeau en Jac. Jongert waren ontworpen. Het meest bijzondere van deze serie was dat hiertoe de eerste stoffen in de expressionistische stijl van de Amsterdamse School behoorden.

Na veel uitbreidingen werd zijn firma in 1924 omgezet in een N.V.

In 1929 werd de zoon van Léo Schellens, Lodewijk Leonardus Johannes Josephus, in de firma opgenomen, en in 1935 werd deze onder-directeur. Op de fabriek worden de nieuwste uitvindingen toegepast, teneinde de outillage voortdurend te moderniseeren. Ondanks sterk doorgevoerde mechanisatie werd anno 1939 nog aan circa 150 man werk verschaft.

Bij Léo Schellens werken anno 2001 ca. 60 personen. De omzet in 2000 bedroeg ca. EUR 12,5 miljoen.

Léo Schellens b.v. ontwerpt, ontwikkelt en produceert exclusieve velours interieurstoffen. Deze stoffen worden gemaakt van hoogwaardige garens als mohair, wol, zijde, linnen en Trevira CS. Schellens richt zich op de top van de internationale interieur textielmarkt. In deze markt heeft Schellens een vooraanstaande positie.
Vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de stoffen en exclusieve klantengroep stelt Schellens vakmanschap, kwaliteit en service als absolute voorwaarden. De productie is gevestigd in Eindhoven en zal medio 2009 verhuizen naar Helmond. Het verkoopkantoor is gevestigd in Deurne. Léo Schellens b.v. maakt deel uit van Vescom Groep b.v.

Websites:
. www.leoschellens.com
. www.theoldhometown.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.