kunstbus
Dit artikel is 10-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lilli Reich

Lilli+Reich

Duitse modernistische ontwerper, geboren 16 juni 1885 in Berlijn - overleden 14 december 1947 in Berlijn.

Biografie
Vanaf 1908 begon Lilly Reich te werken voor Josef Hoffmann bij de Wiener Werkstätte om in 1911 terug te keren naar Berlijn, waar ze compagnon werd van ontwerptheoreticus Hermann Muthesius (1861-1927) en samenwerkte met Else Pooler-Legband.

In 1912 werd zij lid van de Deutscher Werkbund waar ze de eerste vrouw vrouw was die in de Raad van Bestuur kwam.

Van 1924 tot 1926 ontwerpt zij voor het Atelier für Ausstellungsgestaltung und Mode in Frankfurt.

Samenwerking met [Ludwig Mies van der Rohe]
Door zijn betrokkenheid bij de Deutscher Werkbund kwam Lilly Reich in contact met [Ludwig Mies van der Rohe]. In 1926 verhuisde ze van Frankfurt am Main naar Berlijn om de professionele partner te worden van Mies voor een periode van 13 jaar (vanaf 1925 tot aan Mies' emigratie naar de Verenigde Staten in 1938). Veel van de meubelstukken die ze samen ontworpen zijn vaak aan Mies alleen toegeschreven.

Tijdens hun langdurige en constante samenwerking ontwierpen ze de Barcelona Chair (met voetbank) voor het Barcelona Pavilion (1929) en de Brno Chair. Toen Mies directeur werd van de laatste periode van het Bauhaus, na de verhuis van Dessau naar Berlijn in 1930), werd Reich er als enige vrouw, docente. Zij doceerde er interieurkunst en meubeldesign.

Ze hielp hem bij de organisatie van de in 1927 in Stuttgart gehouden expositie 'Die Wohnung' en organiseerden samen de tentoonstelling 'Deutsche Bauausstellung' (1931). Ook ontwierpen ze stands voor exposities in Berlijn (1927, 1931 en 1943).

[Ludwig Mies van der Rohe] ontwierp in samenwerking met Lilly Reich o.a. de bekende 'Barcelona Stoel', ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. Deze stoel (met voetbank) is heden nog in productie en behoort tot de "moderne klassieken". Deze zetelstoel genoemd "Model 250L Barcelona Stoel" heeft een frame van hard veerkrachtig plat staal met hoogglans en verchroomde afwerking. Zware tuiglederen singels ondersteunen de kussens. De bekleding bestaat uit afzonderlijke kussens voor rug en zit, in schuimrubber van verschillende dichtheid; gestoffeerd met bies, en knopen in hoog kwaliteitsleder, elk ledervlak is op afzonderlijke mal gesneden.

Ook het Duits Paviljoen voor de Weltausstellung van 1929 te Barcelona ontwierp de Duitse architect samen met binnenhuisarchitecte Lilly Reich. Het was voor die tijd revolutionair: geen overbodige vormen, beton, glas, marmer en waterpartijen die het hoekige en rechtlijnige karakter onderstreepten.

Van 1932 tot 1933 was Reich hoofd van het atelier voor binnenhuisarchitectuur van Bauhaus in Berlijn en in 1939 vergezelde ze Mies korte tijd in Chicago.

Mies van der Rohe Haus
Het Mies van der Rohe Haus aan de Oberseestraße nr. 60 in Alt-Hohenschönhausen (Berlijn, Duitsland) is het laatste door [Ludwig Mies van der Rohe] ontworpen woonhuis van voor zijn emigratie naar de Verenigde Staten in 1938. Het huis ontstond in Bauhausstijl aan het begin van de jaren '30 onder de naam Villa Lemke. Het L-vormige huis is relatief eenvoudig en bescheiden, maar kwam daarmee ook aan de wensen van het kinderloze echtpaar tegemoet. De façade bestaat uit roodbonte, koolgebrande muurtegels, die samen met het platte dak een eigenzinnig karakter geven aan het huis. Ook het inventaris stamt grotendeels uit het atelier van Mies van der Rohe of werd door zijn partner Lilly Reich ontworpen.

Van 1945 tot 1946 doceerde ze aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 363.