kunstbus
Dit artikel is 10-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lino Sabattini

Italiaanse zilversmid, geboren in 1925 in Correggio - leeft in Bregnano bij Como.

Sabattini exposeerde regelmatig op de Milanese Triënnales en won belangrijke prijzen met zijn vooruitstrevende ontwerpen waarin hij traditioneel vakmanschap met moderne vormen combineerde. Sabattini was lid van de ADI (Associazione per il Disegno Industriale).

Biografie
Lino Sabattini werkte in een koperwinkel waar pottenbakker Rolando Hettner ontmoette die grote indruk op hem maakte. Ook leerde hij veel over ontwerpen uit het tijdschrift Domus.

Zijn eerste ontwerp was een theepot voor de Duitse fabrikant W. Wolf.

In 1955 opende hij zijn eigen metaalatelier in Milaan.

Hij ontmoette architect en ontwerper Gio ponti die toen hoofdredacteur van Domus was. In 1956 werd Sabattini's metaalwerk in dit blad gepubliceeerd. Ook vond in dat jaar een tentoonstelling van zijn werk plaats in Parijs.

Van 1956 tot 1963 werkte Sabattini als directeur bij de ontwerpafdeling van Christofle Orfèvrerie in Parijs.

Vloeiende stijl
Als we de geschiedenis van serviesgoed en bestek vanaf 1945 in de westers georiënteerde landen volgen, wordt het steeds onduidelijker wat sommige consumenten zagen of zien in avantgardistisch bestek en metalen serviesgoed. Want van begin jaren vijftig tot halverwege de jaren zeventig werden de bestekontwerpen voor een bepaald segment van de markt weliswaar sculpturaler van vorm, maar tegelijkertijd minder gemakkelijk te hanteren. Bij het meest trendy serviesgoed verliep de stijlontwikkeling van 'vloeiend' ('free flow') naar 'zacht en gedrongen' ('soft squat'). De vloeiende stijl van de jaren vijftig overheerste in Scandinavisch, Noordwest-Europees en Amerikaans serviesgoed. De 'vloeiende' stijl was ontstaan uit een samengaan van de organische stijl die overheerste in meubels en in een deel van de beeldhouwkunst van die tijd, met het type functionele stroomlijning dat we kennen van het metalen exterieur van straalvliegtuigen.


Een opvallend voorbeeld van de vloeiende stijl vinden we in het anti-functionele zilverpleet koffie- en theeservies Como uit 1957 van Sabattini, met vormen die superelegante versies lijken van de tuiten van benzineslangen in een pompstation.

In 1959 presenteert Christofle een nieuwe collectie edelsmeedwerk onder de naam Formes Nouvelles, met werk van Gio Ponti, Tapio Wirkkala en Lino Sabattini. In de collectie Formes Nouvelles smelten Italiaans en Scandinavisch Design samen.

Sabattini ontwierp in deze periode ook metaalwerk, glaswerk en keramiek voor Rosenthal, Nava en Zani & Zani.

In 1964 opende hij in Bregnano een werkplaats: de Argenteria Sabattini, waar hij zijn ontwerpen op kleine schaal produceerde.

Hij won een gouden medaille op de tentoonstelling 'Mostra Internationale dell'Arredamento' in Monza en een Compasso d'Oro in 1979 voor de verzilverde cilindrische ijsemmer Eskimo (1978).

Sabattini, die geldt als een van Italië's top-ontwerpers is zijn eigen stijl trouw gebleven. Zijn gestroomlijnde expressionistische stijl is in de loop der jaren zelfs nog extremer geworden. Qua creativiteit en fantasie laat Sabattini de postmoderne architecten die zich in de jaren '80 toelegden op serviesgoed en andere huishoudelijke artikelen ver achter zich. De juskom Estro (1977), het bestek Instrumenta (1978) van roestvrijstaal, de zilveren opscheplepels Pale (1973), het bestek Insectenpoten van titanium (1986) en de verzilverde Connato-vaas zijn enkele van zijn opvallendste producten.

Bronnen:
. Design na 1945 door Peter Dormer

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.