kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lou Kreymborg

Deze 'importeur van het modernisme' distribueerde al in een vroeg stadium de grote meesters van het modernisme. Zijn vroege oog en uitgekiende distributiestrategie droegen veel bij aan de emancipatie van design in Nederland.

27/8/2007 - 22/9/2007 Galerie Binnen: Zicht op design: Het vroege oog van Lou Kreymborg
Anno 2007 is design een niet meer weg te denken fenomeen in onze samenleving. Talloze media besteden er aandacht aan, toonaangevende musea verzamelen en exposeren design en exclusieve interieurzaken presenteren het beste uit Europa, Amerika, Japan en landen in opkomst als Turkije en Zuid Korea. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was dit totaal anders. Er heerste schaarste, maar vanuit Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en de Verenigde Staten kwamen er interessante, fraai ontworpen (kantoor)meubels, lampen, serviezen en stoffen op de markt die werden bekroond tijdens de historische triënnales van Milaan. De Nederlandse markt was overwegend conservatief ('old finish'), maar dankzij vooruitstrevende importeurs als Lou Kreymborg, die de kwaliteit van dit rijke aanbod onmiddellijk onderkende, belandden deze producten in de Nederlandse winkels.

Lou Kreymborg (1919-1993) richtte in 1947 de gelijknamige agenturenfirma op. Hij reisde naar Denemarken en kwam thuis met de nieuwste meubels van Poul Kjaerholm en Arne Jacobsen. Hij ontmoette hen persoonlijk en maakte afspraken over de Nederlandse distributie. In Italië legde hij al in 1954 contact met de gebroeders Borsani van Tecno, wier revolutionaire meubels hij tot zijn dood importeerde. Ook stoffen van Storck en Eggert (Tulipan), meubels van Bonacina (Franco Albini en Franca Helg), lampen van Martinelli (Gae Aulenti en Achille Castiglione), meubels van Dieter Rams (Vitsoe) en stoffen van Jack Lenor Larsen bracht hij naar Nederland. Hecht was ook zijn relatie met Bruno en Jacqueline Danese, uitgevers van een vooruitstrevende collectie woonaccessoires van ondermeer Enzo Mari en Bruno Munari. Met een vroeg oog voor kwaliteit, een intense persoonlijke inzet en een rotsvast geloof in zijn vernieuwende tijdgenoten droeg Lou Kreymborg bij aan de Nederlandse emancipatie van design. Met een enthousiasme grenzend aan zendelingenijver, plaatste hij hun werk in toonaangevende woonwinkels als Metz, Pander en Bas van Pelt en in projecten van (interieur)architecten als Kho Liang Ie, Hein Salomonson en Wim Quist.

Lou Kreymborg introduceerde niet alleen internationale topontwerpers, hij werkte ook met Nederlandse talenten. Kho Liang Ie richtte zijn showrooms in, Total Design ontwierp zijn drukwerk. Om de inspirerende werking van beeldende kunst in het interieur te tonen, presenteerde hij in zijn showrooms in Amsterdam en later in Brussel regelmatig eigentijdse kunstenaars. Hij organiseerde ontwerpwedstrijden voor jonge architecten en adviseerde jonge ontwerpers als Bruno Ninaber van Eyben, Frans van Nieuwenborg en Martijn Wegman. Hij was ook de initiator van het Nederlandse Designers Weekend dat tussen 1984 en 1997 tien keer plaatsvond. Als geen ander verenigde Lou Kreymborg cultuur en commercie op vruchtbare wijze. De tentoonstelling, samengesteld door Peter van Kester, wordt ontworpen door interieurarchitect Pieter Zeegers die nauw met Lou Kreymborg samenwerkte.

Publicatie: In opdracht van de stichting Het Vroege Oog inventariseerde designhistoricus Peter van Kester het nog bestaande Kreymborg-archief en interviewde hij mensen die nauw met Lou Kreymborg hebben samengewerkt. Dit onderzoek, dat zich concentreert op de periode 1947-1977, resulteerde in een publicatie, ontworpen door grafisch ontwerper Titus Swart, die wordt uitgegeven door [Z]OO producties in Eindhoven.

Symposium: Tijdens een minisymposium, georganiseerd in samenwerking met de Premsela Stichting, worden de rol en functie van designimporteurs, toen en nu, nader belicht en geëvalueerd. Een schakel binnen het designveld, waaraan zelden aandacht wordt besteed. Plaats, datum, sprekers en tijdstip worden nog bekendgemaakt.

Bij de tentoonstelling ontwerpt Paul Mertz een speciale website: www.hetvroegeoog.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 90.