kunstbus
Dit artikel is 05-11-2019 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Kalff

Nederlands grafisch vormgever, 14 november 1897 Amsterdam - 16 september 1976 Waalre.

Kalff was een van de pioniers op het gebied van industriële vormgeving. Hij was ook de man die de reclamevormgeving bij Philips een helder en modern gezicht meegaf. Louis Kalff verwierf tevens grote bekendheid als lichtarchitect. Als architect specialiseerde Louis Kalff zich in de integratie van het kunstlicht in de architectuur. Kalffs ontwerpvisie was op die van de Deutsche Werkbund gericht: een elitaire aanpak, waarbij een moreel superieure klasse de (nationale) cultuur en in dit geval vormgeving tot 'nut van het algemeen' zou toepassen.

Biografie
Ir. Louis Christiaan Kalff werd geboren als zoon van Jan Kalff jr. (1865-1944) hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad en Elisabeth Adèle van Goudoever (1868-1956).
Na een HBS opleiding (1909-1915) studeerde Kalff in 1915-1916 meubelmaken, beeldhouwen, boetseren en reclametekenen aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam (nu de Rietveld Academie) en van 1916 tot 1923 kreeg hij op de Polytechnische School (latere TH) in Delft een opleiding tot architect. In 1920 zat hij op de school voor verlofofficieren der Infanterie. In zijn studietijd was hij al actief als grafisch ontwerper voor de studentenalmanakken en diverse affiches.

In 1925 ging Louis Kalff bij de de reclameafdeling van Philips in Eindhoven werken.

In de jaren 1925-1926, toen hij pas bij Philips was aangesteld, werkte Kalff met Jan Hanrath aan het LAGA botenhuis in Delft (1925- 1926).

Onder zijn leiding ontstond het beeldmerk en werd in 1929 het Lichtadviesbureau (LIBU) opgericht. Hij nam met groots opgezette lichtshows deel aan de wereldtentoonstellingen in Barcelona, Antwerpen, Brussel en Parijs. Ook voor kleinere exposities, zoals de Tentoonstelling Electriciteit in Huis en Industrie (eiHei) in Arnhem (1927), ontwierp hij combinaties van kunstlicht en architectuur.

Naast zijn werk voor Philips ontwierp Kalff ook affiches en reclamedrukwerk voor onder andere Calvé, Holland Radio, de Holland-Amerikalijn en het Zeebad Scheveningen.

Bij Philips werkte Kalff ook als architect aan objecten zoals: het Dr. A. F. Philips Observatorium (1937) in Eindhoven, de Diamantboorderij (1948) in Valkenswaard en enkele landhuizen in Eindhoven en Waalre voor directieleden van Philips.

Na de Tweede Wereldoorlog hield Kalff zich bij Philips actief bezig met de industriële vormgeving. Een groot aantal Philips producten werden door zijn afdeling ARTO (artistieke ontwerpgroep) gescreend op esthetische kwaliteiten. Ook maakte hij zelf vele ontwerpen, onder andere voor radiotoestellen. Kalff streefde voor Philips massaproducten naar een vormgeving waarbij zoveel mogelijk montageonderdelen waren weggewerkt. De controle die Kalff uitvoerde op de ontwerpen van zijn afdeling werd daarom ook wel 'kalven' genoemd.

Buiten zijn werkzaamheden bij Philips was Kalff zeer actief in het verder ontwikkelen van het vakgebied industriële vormgeving. Zo stond hij samen met René Smeets aan de wieg van de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (AIVE), de huidige Design Academy in Eindhoven. Deze werd in 1950 opgericht als avondopleiding, met Smeets als eerste directeur. Kalff nam zitting in het schoolbestuur.

In 1958 zorgde Kallf voor een spectaculaire invulling van de deelname van Philips aan de wereldtentoonstelling in Brussel in de vorm van het betonnen Philipspaviljoen en het Poèm Electronique ontworpen door le Corbusier, Edgar Varèse en Iannis Xenakis.

Na zijn pensionering in 1960 bleef Louis Kalff bij Philips als adviseur en architect. In 1961 kreeg hij de leiding en uitvoering van het Evoluon. Het was het laatste werk van de lichtarchitect die bijna veertig jaar de reclame verzorgde van het Philips-concern. Ook speelde hij nog een belangrijke rol in de beroepsvereniging Kring Industriële Ontwerpers.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 98.