kunstbus
Dit artikel is 11-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucie Rie

Lucy Rie

Oostenrijks-Engelse keramiste, geboren als Lucie Gomperz in 1902 in Wenen, Oostenrijk-Hongarije - overleden 1 april 1995 in Londen.

Het SM's heeft van elk van de in de jaren vijftig internationaal toonaangevende keramisten Hans Coper, Shoji Hamada, Bernard Leach en Lucie Rie werk in bezit. Leach was gegrepen door de schoonheid van Japanse keramiek en werkte regelmatig samen met Shoji Hamada. Rie bewonderde Leach, maar onttrok zich bewust aan zijn esthetische invloed. Datzelfde gold voor Hans Coper die zijn loopbaan als keramist begon in het atelier van Lucie Rie. Copers fraaie totemachtige vazen vervaagden het onderscheid tussen kunst en design en samen met Lucie Rie zorgde hij voor een herleving van de studiokeramiek. Ook de Nederlandse keramist Jan van der Vaart had voor de Duitse keramist Hans Copers en Lucie Rie veel bewondering.

Biografie
Na haar studie van 1922 tot 1926 bij Michael Powolny (1871-1954) aan de Kunstgewerbeschule in Wenen begon ze haar eigen pottenbakkerij die ze twaalf jaar lang runde. In 1928 ontwierp Ernst Plischke nog het appartement van de keramiekkunstenaar Lucie Rie, maar door de opkomst van de Nazi's in Londen kwam zij in 1938 in Londen terecht.

In 1939 opende ze een pottenbakkerij en atelier in Albion Mews waar ze handgemaakte keramische knopen maakte.

Tijdens de oorlog kon zij niet meer werken, maar daarna heropende ze al snel haar zaak. In 1946 zag de eveneens gevluchte Duitser Hans Coper Coper Lucie Ries studiokeramiek in haar pottenbakkerij Albion Mews, waarna hij als assistent met haar ging samenwerken. Zij leerde hem pottenbakken en de twee zouden, ondanks een leeftijdsverschil van 20 jaar, levenslang vrienden blijven. Rie zei over haar tovenaarsleerling: '...ik maak keramiek, Hans maakt kunst.' Beiden werkten voornamelijk met steengoed. Copers vazen kenmerkten zich door plastische vormen, terwijl die van Rie weliswaar minder expressief, maar met zeer veel precisie en raffinement waren gemaakt.

Rie's sierlijke en kleurrijke vazen verwierven internationale faam. De vormen van Rie en haar glazuur waren vaak gebaseerd op vroeg Japans en Chinees werk. Ze paste daarbij een techniek toe met ruw glazuur, waarbij de klei en de oxyden tijdens het bakken in de oven op elkaar inwerkten. Hierdoor ontstonden interessante en ongebruikelijke oppervlakken.

Eind jaren '40 begon ze haar steengoed met sgraffito te decoreren.

Eind jaren '50 werd Rie bekend door haar thee- en koffieserviezen.

Vanaf de jaren '60 tot 1971 gaf Rie samen met Coper les aan de Camberwell School of Arts & Crafts in Londen.

In 1989 organiseerde de Japanese couturier Issey Miyake tentoonstellingen in Tokyo en Osaka waarin Rie's keramiek naast zijn eigen ontwerpen te zien was.

In 1990 werd Rie benoemd tot Dame of the British Empire. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 236.