kunstbus
Dit artikel is 12-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucien Gaillard

Franse goudsmid, geboren in 1861 - overleden na 1945.

Biografie
Lucien Gaillard was afkomstig uit een vooraanstaand juweliersgeslacht. In 1878 kwam hij als leerling in het bedrijf van zijn vader, de juwelier Ernest Gaillard, die het in 1860 van diens vader Amédée had overgenomen.

In 1892 nam Lucien de leiding van het bedrijf over. Hij concentreerde zich aanvankelijk op de vervaardiging van kleine luxe-voorwerpen zoals flacons, wandelstokknoppen en kleine vazen.

Lucien werkte in zijn goudsmeedwerk naar Japanse voorbeelden in verschillende metaalbewerkingstechnieken.

Op de Parijse wereldtentoonstellingen van 1889 won hij een gouden medaille en in 1900 was hij er met zilverwerk vertegenwoordigd.

Door de overweldigende presentatie van het werk van Art Nouveau-kunstenaar René Lalique op de Parijse Wereldtentoonstelling in 1900 werd hij ertoe geïnspireerd zich meer aan juwelen te gaan wijden.

Na 1900 breidde hij zijn werkplaats uit en nam hij Japanse edelsmeden en schildpad- en ivoorsnijders in dienst. Uit bewondering voor het Japanse metaalkunst liet hij hoornsnijders, metaal- en lakwerkers uit Japan overkomen.

Hij begon uit verschillende materialen samengestelde preciosa te vervaardigen die direct aansloegen bij het publiek. In 1904 ontving hij voor dit werk een tweede gouden medaille op de Salon de Société des Artistes Français. Zijn sieraden zijn beïnvloed door Lalique maar onderscheiden zich door hun poëtische eenvoud. Haarkammen van hoorn waren zijn specialiteit.

Hoorn, goud, smaragd, diamant, citrien en email, 11,2 x 15,4 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Twee libellen, vechtend om een prooi, vormen de versiering van deze grote haarkam. De keuze voor een onderwerp uit de natuur is kenmerkend voor de kunst van de Art Nouveau, waartoe de vervaardiger van dit juweel, Lucien Gaillard, wordt gerekend. Gaillard liet zich bij zijn werk assisteren door vaklieden - hoornsnijders, metaal- en lakwerkers - uit Japan. Hij maakte daarbij gebruik van zowel kostbare als relatief goedkope materialen. De vleugels van de insecten zijn van doorzichtig hoorn. Verspreid daarover zijn kleine smaragden bevestigd. Een uitsparing aan het uiteinde van elke vleugel is opgevuld met doorzichtige email in een groenige kleur waar omheen diamantslijpsel is gezet. Het lichaam van iedere libel is gemaakt van goud en versierd met blauw en groen email champlevé.

Gaillard maakte grote juwelen, 'beeldhouwwerken' in kostbare materialen, die wel 'bijoux sculptés' (gebeeldhouwde sieraden) worden genoemd. Deze kam is een van de grootste en fraaiste voorbeelden van Gaillards werk. Behalve hoorn, smaragd, email, goud en diamant, verwerkte hij ook een citrien. Deze in facetten geslepen steen vormt de prooi waar de libellen om vechten. Het woord citrien komt van citroen, vanwege de gele kleur.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.