kunstbus
Dit artikel is 18-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucienne Day

Engelse textielontwerpster, geboren 5 januari 1917 in Coulsden, Surrey, Engeland.

Lucienne Day is vanaf 1942 de vrouw van de bekende ontwerper Robin Day. De Days zijn het meest gevierde designerspaar van na de oorlog en worden vaak vergeleken met hun Amerikaanse tegenspelers, Charles and Ray Eames. Haar textielontwerp Calyx en andere ontwerpen van stoffen, kleden, tafellinnen en behang van Lucienne Day, waren zeer invloedrijk en werden in de jaren vijftig veelvuldig nagebootst. Haar abstracte, ritmische ontwerpen werden geproduceerd door verschillende fabrikanten, zoals Wilton Royal Carpets, John Lewis, Alistair Morton's Edinburgh Weavers, Cavendish en vooral Heal's, die haar ontwerpen zo'n 25 jaar lang verkocht.

Biografie
Van 1934 tot 1937 studeerde Désirée Lucienne Conradi aan de School of Art van Croydon waarna zij naar Londen vertrok om in 1940 aan het Royal College of Art af te studeren.

In 1942 trouwde ze met meubelontwerper Robin Day.

Zij gaf les aan de School of Art van Beckenham van 1942 tot 1947 om daarna in 1948 samen met haar man een ontwerpbureau op te richten.Een van Lucienne Days' eerste opdrachten was het textiel Calyx, ontworpen voor het Festival of Britain van 1951, dat beïnvloed door stromingen in de hedendaagse schone kunsten elementaire abstractie introduceerde in het Britse textielontwerp.

In Groot-Brittannië werd het modernistische credo enthousiast beleden op het Festival of Britain in 1951. Dat evenement moest een symbool zijn voor een moedig nieuw tijdperk met veel ruimte voor designexperimenten. Opkomend designtalent zoals Ernest Race en het ontwerpkoppel Robin en Lucienne Day stalen de show met ontwerpen die 'de somberheid van het voorbije tijdperk moesten doen vergeten'. De Days toonden eenvoudige, slimme, plaatsbesparende en multifunctionele meubelen voor jonge koppels die in kleine flats woonden. - (Milaan in 1951 kreeg ze een gouden medaille voor haar vernieuwende ontwerp. Robin Day won hier ook een gouden medaille voor een interieur bestaande uit kasten, stoelen en een bureau.

In 1952 werd haar de eerste Award of the American Institute of Decorators toegekend, die haar stoffen de beste van de VS noemde.

Tussen 1957 en 1959 ontwierp Day ook porselein voor Rosenthal.

Eind jaren '70 legt zij zich meer toe op de kunstnijverheid en produceerde ze zijdemozaïeken, exclusieve abstracte wandtapijten. Ook ontwierp zij met haar man gebrandschilderde panelen voor huishoudelijk gebruik.

In de jaren '50 en '60 werden haar drie prijzen toegekend door de Council of Industrial Design en publiceerde ze verschillende boeken over design.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 606.