kunstbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luigi Colani

Luigi Colani

Zwitsers-Duitse ontwerper, geboren 2 augustus 1928 in Berlijn.

De organische vormen van Colani's vernieuwende ontwerpen voor boten, motoren, vliegtuigen, brillen en fotoapparaten getuigen van zijn inzicht in ergonomie en aërodynamica. De speelsheid van zijn ontwerpen is uniek voor Duits design. Hij werkte voor tal van klanten, waaronder Alfa-Romeo, Lancia, Volkswagen, BMW, Thyssen, Boeing, Rosenthal, Villeroy & Boch en RockweIl (NASA).

Colani is een ontwerper die zich bij het ontwerpen laat inspireren door de natuur. Hij noemt zichzelf daarom een organisch productontwerper. Hij doet veel inspiratie voor zijn ontwerpen op uit de natuur en geeft aan dat het belangrijk is om de diepere lagen van zowel de ontwerper als de opdrachtgever te bereiken.

Biografie
Lutz 'Luigi' Colani werd op 2 augustus 1928 in Berlijn geboren als zoon van een Poolse moeder en een Zwitserse filmarchitekt. Zijn vader werkte destijds als setdesigner in de Duitse hoofdstad.

Zijn ouders gaven hem geen speelgoed, maar richtten een knutselkamer voor hem in waar hij zijn speelgoed zelf kon bouwen. Al zeer jong kon Colani solderen en bouwde hij met materialen als hout, ijzer, gips of klei zijn vliegtuigen, boten en auto's.

Colani studeerde in 1946 beeldhouw- en schilderkunst aan de Hochschule der Bildenden Künste in Berlijn.

In 1947 verhuisde hij naar Parijs om aan de Sorbonne aërodynamica te studeren en werkte hij aan conceptuele voertuigonderzoeken voor auto en motortijdschriften.

Van 1952 tot 1953 deed Colani als expert in aërodynamica en kunststof voor de vliegtuigfabrikant Douglas in Californië onderzoek naar materialen die blootgesteld konden worden aan hoge snelheden.

Na zijn terugkeer naar Europa in 1954 richtte hij zijn eigen atelier in Parijs op waar hij o.a. kunststof carrosserieën voor de autoindustrie mede vorm gaf.

Vanwege de economische opleving in Duitsland keerde hij in 1955 terug naar Berlijn. In deze periode won hij zijn eerste prijs: de gouden roos in Genève voor zijn design van de Fiat 1100 TV.

In de 60er jaren breidde hij zijn designactiviteiten uit tot meubels en gebruiksvoorwerpen.

In 1968 vestigde hij zich met zijn designteam in de Duitse deelstaat Westfalen, in het hartje van de meubelindustrie. Van maart tot december 1968 was Luigi Colani de huisdesigner van Kusch+Co. In deze periode ontwierp hij uitzonderlijke zitmeubels waarvan de organische vormgeving tegenwoordig nog evenzeer weet te bekoren als destijds. - (organische vorm van zijn porseleinen theeservies Drop (1970) voor Rosenthal is ontstaan vanuit ergonomische en functionele overwegingen.

In 1970 ontstaat in samenwerking met Poggenpohl en het 'Institut für Umweltphysiologie' het 'experiment 70', het futuristische model van een kogelkeuken.

Zijn felgekleurde, multifunctionele kunststof zitmeubelen Sitzgerät (1971-1972) voor volwassenen en Zoeker (1972) voor kinderen illustreren hoe hij over materialen en functie denkt.

In 1972 verhuisde hij met zijn team naar het kasteel Harkotten. Zijn ontwerpen genoten grote interesse op internatiale vakbeurzen. Hij leidde projecten bij Thyssen, Villeroy & Boch, Boeing, Rosenthal, VW, BMW en Rockwell (NASA).

Luigi Colani ontwierp vrij veel voor kinderen. Hem komt de eer toe om een van de weinige kinderstoelen te hebben ontworpen, de Zocker uit 1972, die later in een versie voor volwassenen werd uitgevoerd.

In 1973 richtte hij het Colani Design Centre in Japan op. In 1979 reisde hij op uitnodiging van de Japanse industrie voor de eerste keer naar Azië.

In 1982 verhuisde hij naar Japan waar hij al snel successen boekte. Colani-brillen uit Japan werden al snel een ongelooflijk wereldwijd succes. Hetzelfde gold voor zijn ontwerp van de eerste digitale camera ter wereld, de Canon T90. Daarmee won hij op de Sukuba Expo in 1985 zowel de eerste als de tweede plaats. Hij en zijn team ontwierpen een honderdtal producten. Sinds juli 1985 is Colani de succesvolste designer in Japan.

Sinds 1991 brainstormt Colani ook voor de NASA.

In 1993 ontwierp Colani computers voor VOBIS en twee jaar later richtte hij een Colani Design Centre op in Lünen (in Duitsland).

In 1995 opende Colani een designbureau in Shanghai. Hij kreeg een professoriaat aan de Tong-Ji universiteit.

Het Colani designcentrum met een eigen onderzoeksruimte werd in april 2002 in Karlsruhe officieel ingewijd.

Websites:
. www.colani.org
. vdm.io.tudelft.nl
. http://home.hetnet.nl/~colani22/index1.html

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.