kunstbus
Dit artikel is 21-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lyngby-Porcelaen

Lyngby Porcelaen

De porseleinfabriek Danmark (Porcelænsfabrikken Danmark) - Lygnby Porcelain (1936 - 1969) was gevestigd in de plaats Kongens Lyngby, zo'n 10 km ten noorden van Kopenhagen, op het eiland Seeland.

  Zie ook Kopenhagen overgenomen dat geïmporteerd porselein schilderde en nu de decoraties op het porselein zou gaan uitvoeren. Dit bedrijfje verhuisde in 1930 al naar Howitzvej in Frederiksberg, en groeide uit tot een bedrijf met 120 arbeiders. Omdat het tijdens de jaren '30 niet meer mogelijk bleek genoeg porselein ite importeren besloten zij het zelf te gaan producerenin Lyngby, which in the 1950's had more than 500 workers.

Al vroeg werd Dr. Tech. Soren Berg, die van de porseleinfabriek Royal Copenhagen kwam, directeur van Lyngby. Hij investeerde veel in de nieuwste technologieën.

In 1940 verliet Chr. Knudsen het bedrijf dat werd voortgezet als Niels Holst & Son, A/S.

Het servies uit de nieuwe fabriek werd nog steeds gemerkt met het oude keurmerk van Kjøbenhavns Porcellains Maleri. Ook werd nog doorgewerkt aan enkele producties van het oude bedrijf.

In 1950 kwamen zij uit met het meer functionalistische design Dan-ild, dat een groot succes werd.
Een serie vazen, waaronder de bekende geribbelde vazen werd uitgebracht, nu een waar verzamelaarsitem.

In de jaren '60 kwamen zij ook met decoratief design, in het ontwerp van de vazen en met beeldjes. Zo werkte de keramist Axel Brüel er van 1955-1963.

In enkele jaren groeide de fabriek uit tot de producent van meer dan 30% van de gehele porseleinproductie van Denemarken met in de jaren 1950 meer dan 500 werknemers. In 1966 werd echter besloten het bedrijf te sluiten wat in 1969 ook daadwerkelijk gebeurde. De fabriek werd al snel daarna gesloopt. In 2012 werd het merk met toestemming van de erfgenamen nieuw leven ingeblazen onder de eenvoudiger naam "Lyngby Porcelain".

  Zie ook Lyngby porselein op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 636.