kunstbus
Dit artikel is 13-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maarten Vrolijk

1. Nederlands politicus, geboren 14 mei 1919 in Scheveningen - overleden 7 februari 1994 in Den Haag.
Maarten Vrolijk was een PvdA Tweede Kamerlid, minister en bestuurder. Hij begon als parlementair journalist van "Het Vrije Volk" en werd in 1956 Tweede Kamerlid en in 1962 wethouder van Den Haag. Hij was Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in het kabinet-Cals. Hij stimuleerde de bouw van sporthallen en buurthuizen en ontwierp een wettelijke regeling voor de omroep. Na 1967 werd hij weer Tweede Kamerlid en vervolgens Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Hij was een telg uit een oud Schevenings vissersgeslacht. (Nederlands designer, geboren in 1966 in Oss.
Maarten Vrolijk studeerde aan de Industriële Design Academy in Eindhoven, waar hij zich voornamelijk concentreerde op handgeschilderde stoffen en expressieve tapijten. Zijn werk kenmerkt zich door de losse schildershand waarmee hij zijn dessins aanbrengt. De variaties en vormen uit de natuur vormen een constante inspiratiebron.

Maarten Vrolijk werd al tijdens zijn studie bekend met zijn handbeschilderde stoffen en expressieve vloerkleden. Karpetten als Ben je boos? en Vrolijke bloem kwamen breed in de publiciteit en zijn werk viel in de smaak bij grote fabrikanten en musea. Vrolijk was nog net niet afgestudeerd aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en maakte al furore met zijn ontwerpen voor vloerkleden en met zijn handbeschilderde stoffen. Al snel richtte hij zich niet langer alleen op stoffen en designs maar ontwierp ook meubels, glas, servies en bedlakens. Hij ontwierp voor de Nederlandse fabrikant van bed en badtextiel Van Dyck, Rosenthal benaderde hem in 1990 voor de decoratie van serviezen en De Ploeg voor het ontwerpen van een complete collectie gordijnstoffen, ook ontwierp hij glaswerk voor Royal Leerdam.

Diverse musea hebben het werk van Maarten Vrolijk opgenomen in hun vaste collecties, waaronder het Museum für Angewandte Kunst Keulen en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Ook het Stedelijk Museum Amsterdam bezit werk van Vrolijk al vanaf de periode dat hij de handbeschilderde stoffen maakte (1988). Daartoe behoren ook interieurstoffen die hij voor De Ploeg ontwierp, serviesgoed voor Thomas en Rosenthal en karpetten die hij in eigen beheer produceert.

Maarten Vrolijk werd al in 1989 in het het Nederlands Textiel Museum Tilburg getuft. In deze museumcollectie bevinden zich vloerkleden, interieurstoffen, dekbedovertrekken en badtextiel van Vrolijk. In 1998 ontwierp hij samen met partner Age Jan Mulder een theedoekrtte. Deze doek wordt in verschillende kleurstellingen op de Zangs Jacquardweefmachine geweven. Het dessin, dat wordt gevormd door grote zwierig getekende rozen met een slingerende tak, is eveneens voor tafelgoed gebruikt. (schilderen, of hij nu op linnen, glas, tegels of serviesgoed werkt. De huid van het product is zijn exclusieve werkterrein; de beleving van luxe zijn doel.

Vrolijk is niet alleen geïnteresseerd in de functionele aspecten van een ontwerp maar ook in de emotionele en esthetische ervaring van een product. Elk product heeft dan ook zijn eigen identiteit. Zijn ontwerpen kenmerken zich door krachtige vormen, motieven die soms lijken op kindertekeningen en uitbundige kleuren. Zijn expressieve stijl toont verwantschap met de beeldtaal van Cobra maar verwijst ook naar de popart van de jaren '60.

Zijn karpet 'Who shot Bruno' (1992) werd zijn doorbraak in de Nederlandse designwereld. Als parodie op het traditionele luipaardvel, dat het interieur een exotische spanning moet geven, knoopte hij een platgewalste hond; een lobbes met uitstaande oren, droeve ogen en op de rug een aantal forse stippen dat Bruno voor de slechte verstaander nog eens extra met zijn Afrikaanse broertje verbond.
Het tapijt werd genomineerd voor de Designprijs te Rotterdam en veroorzaakte vele discussies. Wat had zo'n product met ontwerpen te maken? Waarschijnlijk was het vooral te danken aan de brutaliteit van het gebaar dat Vrolijk de selectie voor die prijs overleefde. Hij leek functionaliteit op een andere manier uit te leggen. Ook humor kon bijdragen aan de acceptatie van een product.

In 1995 richtte hij samen met Age Jan Mulder de Amsterdamse Studio Vrolijk Mulder op. De studio concentreert zich op het product, de collectie en het interieur design van bedrijven en daarbij ook de marketing van het product. Het marketing concept moet volgens Vrolijk altijd in een perfecte harmonie zijn met het product en de complete collectie, van de brochure tot het interieur en van de showroom tot de tentoonstellingsinrichting.

In 1997 presenteerde het Groninger Museum Vrolijk met een solo expositie.

In 2001 wordt 'Raffi' opgericht door Maarten Vrolijk en zijn partner Age Jan Mulder, een lifestyle merk rond het girafje Raffi en zijn vriendje Co voor volwassenen en kinderen dat zich laat inspireren door de rijke eenvoud van de natuur. Het begon met het idee voor een boek, waarin Raffi en zijn vriendjes voor het eerst in krijtachtige lijnen werden neergezet. Daaruit vloeide - vanzelfsprekend voor een productontwerper - een collectie voort die bestaat uit onder meer interieur- en kledingstoffen, behang, meubels, speelgoed, serviesgoed en bestek. Behang, stof, poppen, boeken en kaarten, servies, houten speelgoed en nog veel meer. Raffi & Co straalt een charme en ontwapening uit die zowel jonge kinderen als ouders zeer aanspreekt.
Prototypes en de eerste producten werden in het Stedelijk Museum Amsterdam gepresenteerd in de tentoonstelling Ontwerpen voor kinderen, die in de zomer van 2002 plaatsvond. Sindsdien groeit de collectie gestaag. Het bijzondere van deze lijn zit onder meer in de gevarieerdheid en het feit dat één industrieel ontwerper zich met alle producten bezighoudt. Dat is maar zelden het geval bij kindercollecties. - (raffi.com)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.