kunstbus
Dit artikel is 27-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maija Isola

Finse ontwerpster, geboren 15 maart 1927 in Riihimäki - overleden 3 maart 2001 aldaar.

"I enjoy being able to make something of beauty; the fact that someone looks at my works and it makes them feel good."

Biografie
Na haar studie van 1946 tot 1949 aan de Taideteollinen Korkeakoulu (Centrale School voor Industriële Kunst) in Helsinki creëerde zij elf jaar lang stoffen voor de Finse textielfirma Printex. Printex was opgericht door Vilho Ratio en had Armi Ratia (1912-1979) als artistiek directeur.

Marimekko designer 1951-1987
Vanaf 1951 was ze ook ontwerper voor Printex' zusterbedrijf Marimekko, een mode en interieurbedrijf waar ook Fujiwo Ishimoto (geb. 1941) werzaam is geweest.

Isola's eerste ontwerpen ïnspireerde zij op Afrikaanse kunst en midden jaren '50 begon zij stoffen met plantenmotieven te ontwerpen.

Haar kleding- en bekledingsstoffen voor Marimekko en stoffen voor Printex waren te bezichtigen op de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.

Halverwege de jaren '60 kwam ze met haar beroemde serie grote geometrische patronen in effen kleuren, zoals Kaivo (ca. 1964), Melooni (1963) en Cock and Hen (1965). Met deze eigentijdse vormgegeven stoffen, met name beinvloed door de Colour-Fieldschilders in de VS, initieerde zij nieuwe richting in de Finse vormgeving.

Unikko
Ontwerpster Maija Isola verraste in 1964 de oprichter van het Finse textiel- en kledingbedrijf Marimekko met een aantal exorbitante bloempatronen, één daarvan is Unikko. Unikko is een gestileerde klaproos die inmiddels als print op heel veel producten staat. Dochter Kristina, zelf ook ontwerper, heeft een dagtaak aan het managen van de bloem. Zij beslist over nieuwe toepassingen, op nieuwe producten, in nieuwe kleuren en nieuwe formaten. Kristina heeft vaak nagedacht over het ongeëvenaarde succes van de print: 'Het is een heel direct en krachtig ontwerp. Ik denk dat dat komt omdat mijn moeder heel gelukkig was toen ze de Unikko ontwierp.'

Toen Maija Isola een emmer in een put gooide, zat ze hoe er zich gerimpelde cirkels vormden op het wateroppervlak. Dit inspireerde haar in 1964 voor het Kaivo-patroon.

Ze kreeg ID-prijzen in 1965 en 1968

Eind jaren '60 ontwierp ze stoffen die waren beïnvloed door de Slowaakse volkskunst en Karelische boerenmotieven.

Isot Kivet (Grote Stenen) (ontworpen door Maija Isola en Kristina Isola)
De conceptversie van het Kivet-dessin kwam tot stand door met een schaar in prachtig gekleurd papier te knippen. Het patroon, dat opviel door zijn eenvoud en helderheid, wekte veel belangstelling en werd een commercieel succes.

Stof Tuuli is in 1971 ontworpen door Maija Isola en haar dochter Kristina Isola.

Websites:
. Marimekko, het mode- en designmerk dat in de jaren zestig en zeventig wereldfaam verwierf met grote grafische patronen in uitbundige kleuren, beleeft zijn tweede jeugd. Een interview met Kirsti Paakkanen, baas van het Finse designmerk: (www.elsevier.nl).


Pageviews vandaag: 57.