kunstbus
Dit artikel is 16-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Malcolm Garrett

Engels grafisch ontwerper, geboren in 1956 te Northwich/Cheswire.

Na een jaar typografie en grafische communicatie aan Reading University studeerde Malcolm Garrett grafische vormgeving aan de Manchester Polytechnic. Garrett raakt tijdens zijn studie betrokken bij de punkbeweging in Manchester die daar na een optreden van de Sex Pistols in 1976 veel invloed had.

In 1977 komt zijn eerste platenhoes in punkstijl uit voor de Orgasm Addict (1977) van de Buzzcocks. Het jaar daarop begon hij zijn eigen grafisch ontwerpbureau: 'Assorted Images', waarmee hij vooral platenhoezen ontwierp voor de onafhankelijke muziekindustrie die was ontstaan na de opkomst van de punkbeweging.

In het begin van de jaren 70 wordt ontwerpen binnen de platenwereld een erkend vak. Het ontstaan van een jongerencultuur en nieuwe magazines luiden deze ontwikkeling min of meer in: mensen wilden zich identificeren met muziek, daarom was het nodig dat die muziek een eigen uitstraling kreeg. Vanaf die tijd houden ontwerpers als Jamie Reid en Malcolm Garrett zich bezig met het vorm-geven van platenhoezen. Hoezen die zij ontwerpen hebben een concreet concept en zijn ontwikkeld door een echte graficus of fotograaf. - (Duran Duran, Simple Minds, Boy George, Peter Gabriel, Phil Collins en Culture Club. Ook maakt hij grafische ontwerpen voor jeugdmagazines en ontwikkelde hij verkoopmateriaal voor de muziekindustrie.

Vanaf 1986 maakt Garrett gebruik van de Apple Mackintosh computer waarmee hij film of animatie in combinatie met stilstaande beelden verwerkt. Vanaf 1989 legt hij zich alleen nog maar toe op de digitale technologie en ruilt hij al zijn tekentafels in voor computers.

Garrett verliet Assorted Images in 1994 om samen met Alasdair Scott het bedrijf AMX voor het ontwerpen en ontwikkelen van interactieve multimedia en websites te ontwikkelen.

Websites:
. AMX Studios www.adobe.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 306.