kunstbus
Dit artikel is 25-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marimekko

Wereldwijd bekend label van kleding, tassen, interieurdecoraties en accessoires uit Helsinki in Finland.

  Zie ook Geschiedenis
Viljo Ratia was de zoon van de eigenaar van een tafelzeilfabriek. In 1949 nam hij het bedrijf Printex over dat stoffen produceerde. Zijn vrouw Armi Ratia adviseerde haar echtgenoot om zich meer op modern textiel te richten en aangezien zij een achtergrond in textielkunst en handwerk had leverde zij daarbij meteen zelf de ontwerpen voor informele kleding die vrouwen meer bewegingsvrijheid gaven door het gebruik van soepele, ruimvallende stoffen.

Armi Ratia was een vluchtelinge uit Fins Karelië (dat in de oorlog door Rusland was geannexeerd). Armi en Viljo Ratia wilden het naoorlogse Finland opfleuren met blitse interieurtextiel en kleding. Armi Ratia zorgde door middel van jonge artiesten: Maija Isola en Riita Immonen, voor een totaal nieuwe reeks van stoffen met sterke kleuren, vrolijke patronen en duidelijke strepen. Mensen hielden ervan, maar wisten niet wat ze ermee moesten doen. Daarom werd er besloten om onder een andere naam - Marimekko Oy - kleding te maken met deze stoffen. De eerste collectie werd reeds in Mei 1951 gepresenteerd door Riitta Immonen in het Kalastajatorppa restaurant in Helsinki.

Maija Isola was een belangrijke pion binnen het bedrijf. Zij creëerde de eerste stoffen voor Printex in 1949 en bleef ontwerpster bij Marimekko tot 1987. Unikko uit 1964 is het bekendste stuk uit haar reeks van stoffen.

Op 25 mei 1951 was Marimekko officieel opgenomen in het handelsregister van Finland en in 1952 had Marimekko hun eerste officiële kledingwinkel in eigen handen. Behalve kleding voor alle soorten vrouwen, produceerde Marimekko ook interieurartikelen als serviesgoed en gordijnstoffen. In 1953 sloot Vuokko Nurmesniemi zich bij het bedrijf aan. Zij zorgde als ontwerpster van kleding en stoffen voor de eerste stoffen bedoeld voor interieurdecoratie. In 1953 ontwerpte ze de gestreepte Piccolo stof. Daaruit ontstond het Jokapoika shirt in 1956, dat tot op heden nog steeds wordt gemaakt. Zij werkte voor Marimekko tot 1960.

In 1954 werd het logo van Marimekko ontworpen door Helge Mether-Borgström.

Marimekko werd ook internationaal bekend rond het jaar 1958, wanneer het bedrijf zijn collectie tentoonstelde op de wereldbeurs in Brussel en op een speciale tentoonstelling in Stockholm. In 1960 staat het bedrijf in één klap op de kaart dankzij Jacky Kennedy, de vrouw van presidentskandidaat John F. Kennedy, die zeven jurken kocht van het tot dan toe nog vrij onbekende label. De stoffen, voorzien van grote grafische patronen in uitgesproken kleuren, werden meteen een icoon van de jaren 1960.

Begin jaren '80 verdwijnt het bedrijf uit de schijnwerpers. Kirsti Paakkanen wordt in 1991 aangesproken om Marimekko een nieuw elan te geven. En met succes. Paakkanen trekt de beste Finse ontwerpers aan die de sterke en zeer herkenbare prints uit de jaren '60 aanvullen met hedendaagse realisaties.

Bronnen:
* www.maartjedegruyter.nl

  Zie ook vintage Marimekko op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 872.