kunstbus
Dit artikel is 27-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Marion Herbst

Nederlands edelsmid, sieraadontwerper en beeldhouwer, geboren 1 december 1944 Lingen an der Ems (Duitsland) - overleden 12 januari 1995 in Amsterdam (begraven op Zorgvlied Amstelveen/Amsterdam).

Marion Herbst is een rebelse sieraadontwerper, een eenling in haar vakgebied. Zij experimenteert er lustig op los, niet gehinderd door voorgeschreven regels of verwachtingen van 'de markt'. Haar sieraden zijn het tegendeel van statussymbool en in haar ontwerpen schuilt altijd een relativerende humor. Het gebruik van niet-edelmetalen en kunststof, de vrolijke kleurtoepassingen en de provocerende vormen in telkens weer andere sieraden, verraden haar niet-dogmatische, maar speelse vernieuwingsdrang.

Een combinatie van intuïtie en nieuwsgierige onbevangenheid brengen haar van het ene ontwerp op het andere. Beeldhouwkunst, commedia del arte, niet-westerse decoraties, massacultuur: alles kan voor haar inspiratiebron zijn. Zij laat een vrolijk, kleurrijk en vooral interessant oeuvre na dat zo divers is als de beeldcultuur om haar heen. Zij laat er zich door verleiden en pikt er die kwaliteiten uit die haar van pas komen bij het maken van een draagbaar kleinood: een sieraad met - op zijn beurt - de aantrekkingskracht van een lokvogel.

Haar tekeningen en schilderingen vormen een integraal onderdeel van haar oeuvre.

Biografie
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (1962-1968)

1963-1995 partner van Berend Peter

Vanaf de presentatie van haar eerste collectie sieraden bij Galerie Het Kapelhuis in Amersfoort in 1969 heeft Marion Herbst steeds weten te verrassen met haar werk; de ene keer door haar materiaalgebruik, zoals felgekleurd plastic, geweven lint of papier, de andere keer door haar thema's. Herbst weet van alledaagse gebruiksgoederen als de doucheslang, het sla-mandje, stevige bouten, beschilderde restjes metaal en stukjes boeiende en relativerende sieraden te maken.

Marion Herbst verzette zich tegen de streng formele sieraden van haar generatiegenoten als Emmy van Leersum, Gijs Bakker en Nicolaas van Beek. In 1974 was zij medeoprichter van de BOE Groep. Deze Bond van Oproerige Edelsmeden manifesteerde zich door middel van een beknopte tentoonstelling in een vierkante houten doos. Uit de BOE ontwikkelde zich later de VES ofwel de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers; een vakvereniging waar zij zich jaar en dag voor heeft ingezet.

Docent Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (1981-1992)

Fran├žoise van den Bosch Prijs (1982)

Emmy van Leersumprijs voor sieraden 1994

Marion Herbst, die nationaal en internationaal bekend werd door haar onorthodoxe sieraden, is donderdag 12 jabuari 1995 na een langdurige ziekte op 50-jarige leeftijd overleden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 735.