kunstbus
Dit artikel is 07-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Martin Szekely

Franse designer, geboren in 1956 in Parijs,

Martin Székély is de zoon van de Hongaarse kunstenaar Pierre Szekely. Na zijn studie aan de l'École Boulle en vervolgens l'École Estienne in Parijs exposeerde hij in 1979 op de Salon du Meuble in Parijs 25 van zijn voor Souvagnat ontworpen meubelstukken.Chaise PI

In 1983 ontwierp hij zijn chaise longue Pi (1983) voor VIA. Twee jaar later lanceert Néotu de collectie Pi: vroege ontwerpen met grafische kwaliteiten die de strakke Matt Black-stijl belichaamden.

Eind jaren '80 ontwierp hij elastischer en kleurrijker meubilair, zoals de stoel Marie-France voor Néotu (1989).

Székély ontwierp strakke en eenvoudige interieurs voor het Musée de Picardie in Amiens (1986-1992), de Boutique Régina Rubens in Parijs (1992) en het 't Commissariat de Police in La Courneuve (1992). Voor de olympische Winterspelen van 1992 in Albertville ontwierp hij het podium en in 1994 ontwerpt hij de kerkbanken voor de Cathédral d'Evry van Mario Botta. Daarnaast ontwerpt hij industriele designs, zoals het straatmeubilair voor JC Decaux, inclusief straatverlichting, telefooncellen, informatiebureau, verkeersseinen en bewegwijzering.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.