kunstbus
Dit artikel is 25-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Massimo Iosa-Ghini

Italiaanse architect en industrieel-designer, geboren in 1959 te Bologna.

Italiaanse avantgardist ontwerper Massimo Iosa-Ghini is bekend als designer voor Philips, Alessi en Ferrari, maar ook als de architect van het centrale metrostation bij de EXPO 2000 in Hannover.

Biografie
Massimo Iosa Ghini begint zijn architectuur studie in Florence en studeerde vervolgens architectuur aan de Politecnico di Milano.

In 1981 werd hij lid van de ontwerpgroep Zak-Art en maakte hij cartoonachtige illustraties voor het tijdschrift Per Lui en de muziekpers in de VS.

Hij werkte voor Swatch, Solvay en Centro Moda Firenze. Daarnaast verkrijgt hij bekendheid met zijn illustraties voor kinderstripboeken.

Vanaf 1982 ging hij interieurs voor nachtclubs ontwerpen en werkte hij aan verscheidene projecten voor video's en tijdschriften.

Hij verleent zijn medewerking aan veel Italiaanse en internationale avant-garde design-projecten. Talrijke projecten waarvoor hij experimentele producten met het thema 'snelheid' ontwikkelt, worden op belangrijke tentoonstellingen van de internationale designscène getoond. Zo richtte losa Ghini in 1983 samen met andere ontwerpers die zijn belangstelling voor streamlining deelden, onder wie Stefano Giovannoni en Pierangelo Caramia (geb. 1957), de beweging Bolidismo op.

In 1984 werkt hij samen met het bedrijf AGO en even later werd hij adviseur bij het televisiestation RAI, waar hij grafische ontwerpen en sets ontwierp voor televisieproducties en films.

Als architect en industrieel-designer start hij in 1985 de Studio Iosa Ghini. Hij werkt als designer voor internationale ondernemingen als Silhouette modebrillen in Oostenrijk en Yamagiwa Lightning in Japan. Ook Italiaanse internationaal gerenommerde bedrijven als Ferrarri, Fiam, Maserati, Superga, ... doen een beroep op hem.

Als architect maakt hij naam door tentoonstellingen, culturele en commerciële installaties, maar ook door de inrichting van warenhuizen en tentoonstellingsruimten wereldwijd.

In 1986 werden Ghini's meubelontwerpen opgenomen in Memphis' collectie 12 New.

In 1987 ontwierp hij beïnvloed door Amerikaanse styling uit de jaren '50 de meubelcollectie Dinamic (1987) voor Moroso en de stoel Juliette en de bijzettafel Bertrand, die minder kleurrijk en uitbundig waren dan werk van andere ontwerpers van de groep. Hij verwerkte ook jaren '50-vormen in zijn ontwerpen voor de discotheek Bolidio (1988) in New York.

In 1988 ontwierp losa Ghini een tijdelijke installatie voor het plein van Centre George Pompidou. Hij maakte ook ontwerpen voor onder andere Fiam, BRF, Stilnovo en Bieffeplast.

Voor Expo 2000 ontwierp hij het centrale metrostation in Hannover.

Iosa Ghini heeft reeds aan diverse internationale symposia deelgenomen en doceerde aan talrijke universiteiten zoals Milaan, Barcelona en Keulen. Hij was jurylid voor vele internationale Design Awards en wedstrijden georganiseerd door bijvoorbeeld Interieur in België, SMI in Bern of Espaco'D in Brazilië. Inmiddels stelt zijn Studio niet alleen zijn ervaring op het gebied van architectuur en design ter beschikking, bij de projecten wordt het totale ontstaansproces betrokken. Daaronder vallen aspecten als marketing, technische ontwikkeling, engineering, prototypes, corporate image en communicatie.

Websites:
. www.iosaghini.it


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 190.