kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mathieu Matégot

Hongaars-Franse ontwerper en kunstenaar, (4 April 1910 - February 2001).

  Zie ook naar Mathieu Matégot werd geboren in Hongarije waar hij architectuur studeerde aan de school van Schone Kunsten en Architectuur in Boedapest. Na afloop van zijn studie ontwierp hij decors voor het Nationale Theater. In 1931 vestigt hij zich in Parijs waar hij decors ontwierp voor de Folies Bergères, de etalages de Lafayette Galleries inrichtte en kleding ontwierp.

In de Tweede Wereldoorlog meldde hij zich als vrijwilliger aan bij het Franse leger. Hij werd gevangen genomen en kwam te werken in een fabriek waar hij een Bugatti auto zag staan met geperforeerd metaal, wat hem inspireerde in zijn latere ontwerpen.

Matégot kwam in 1944 vrij en begon bij terugkeer in Parijs voor zichzelf handgemaakte meubels te onwerpen in materialen als metaal, rotan, glas, formica en geperforeerde plaat. Hij ontwierp o.a. de Nagasaki stoel en de Copacabana fauteuil die nu deel uitmaken van vooraanstaande designcollecties. Matégot was aanwezig op alle grote evenementen, zoals de Salon des Artistes Decorateurs en de Salon des Arts Ménagers in Parijs en ontwikkelde samen met Prouvé, Perriand, Royère, Adnet en de keramist Georges Jouve diverse projecten.

In de 50'er jaren verkocht Matégot enkele rechten aan de Nederlandse firma Artimeta in Soest.

Na 1960 legt hij zich voornamelijk toe op het ontwerpen van wandtapijten die hem over de gehele wereld erkenning hebben gebracht.

  Zie ook naar Mathieu Matégot op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.