kunstbus
Dit artikel is 18-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Max BraunDe Oost-Pruisische ingenieur Max Braun (1890-1951) richtte in 1921 de Max Braun oHG, Werkstatt für Apparatebau in Frankfurt am Main op, een kleine machinewerkplaats voor de productie van verbindingsstukken voor drijfriemen en wetenschappelijke apparatuur. De fabriek heeft succes met een verbinder voor industriele aandrijfriemen.

In 1923 ging hij onderdelen voor de opkomende radio-industrie produceren en met de komst van kunststofkorrels in 1925 maakte hij als een van de eersten met zelfgemaakte persen bakelieten onderdelen als wijzerplaten en knoppen van dit nieuwe materiaal. In 1925 brengt Braun een nieuwe radio detector uit, de "Trumpf-Walzendetektor" die zeer succesvol is.

In 1928 verhuisde het bedrijf naar een modern fabrieksgebouw in de Idsteiner StrafSe in Frankfurt.

In 1929 neemt Braun de firma Sevecke over, en komt in hetzelfde jaar uit met een complete radio ontvanger waarbij de luidspreker en ontvanger in één apparaat zaten.

Braun is al snel een van Duitslands belangrijkste radiofabrikanten. In 1932 combineert Braun als een van de eersten een radio en een platenspeler in hetzelfde apparaat: radio-fonograaftoestellen. In de dertiger jaren produceerde Braun grammofoons onder de merknaam "Cosmophone".

In 1935 introduceert het bedrijf Braun als merknaam. Het hedendaagse logo is nog steeds hetzelfde.

In 1936 ontwikkelde Braun de eerste radio op batterijen en in 1937 won het bedrijf een prijs op de 'Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne' in Parijs voor "uitzonderlijke prestaties op het gebied van fonografen".

In 1939 werken er bijna 1000 man bij Braun.

VAnaf 1947 kan Braun weer radio's bouwen en produceerden zij de Manulux-zaklantaarns.

In 1950 ontwikkelde Braun het eerste elektrische scheerapparaat, de 550. Dit scheerapparaat bevatte een oscillerend snijblok, afgeschermd door een dun stalen geperforeerd scheerblad - een systeem dat nog steeds gebruikt wordt. In 1950 lanceerde Braun ook zijn eerste huishoudelijke apparaat, de Multimix.

Na de dood van oprichter Max Braun in 1951 werd het bedrijf beheerd door zijn twee zoons, Artur (geb. 1925) en Erwin (geb. 1921), die besloten een rationele en systematische designcollectie in te voeren. In 1952 introduceert Braun de eerste fotoapparatuur.

In 1953 ontdekte Erwin de markt voor radio's, "eerlijke, onopvallende en praktische apparaten" met een moderne esthetiek. Professor Wilhelm Wagenfeld en ontwerpers als Fritz Eichlers (1911-1991), verbonden aan de Hochschule für Gestaltung in Ulm, kregen in 1954 opdracht de radio's en fonografen van het bedrijf te herontwerpen, de eerste voorbeelden van Braun-design. Deze nieuwe lijn van Braun werd geïntroduceerd op de radiobeurs in Düsseldorf in 1955 en verwierf internationale bekendheid.

Eichler's huisstijl, die niet alleen gebruikt werd voor productontwerpen, maar ook in de verpakkingen, logo's en reclame voor Braun, was gebaseerd op geometrische eenvoud en bruikbaarheid.

Braun SK5 platenspeler ontworpen door Dieter Rams en Hans Gugelot in 1956 voor Braun, Duitsland. De Braun SK5 wordt ook wel "Sneeuwwitje`s doodskist" genoemd.

Eichler gaf daarnaast ook opdrachten aan ontwerpers van de Hochschule für Gestaltung, waaronder Otl Aicher, Hans Gugelot en Dieter Rams. Bekende ontwerpen uit deze periode zijn de radio's en grammofoons van Eichler en Artur Brauns, en de Phonosuper SK4 ('de kist van Sneeuwwitje')(1955) van Dieter Rams en Hans Gugelot.

In 1955 voegde ontwerper Gerd Alfred Müller (geb. 1932) zich bij het team van Braun; hij was verantwoordelijk voor een aantal van Brauns bekendste ontwerpen van eind jaren '50, waaronder zijn keukenmixer KMJ (1957), de belichaming van de sobere, rationalistische esthetiek die synoniem werd met Duits naoorlogs design. Vanaf 1956 is er een aparte ontwerpafdeling onder leiding van Dieter rams die Braun-design wereldberoemd maakt.

Het Museum of Modern Art in New York opende een nieuwe designgalerie met een expositie van Brauns gehele productenlijn in 1964.

Het Amerikaanse Gillette koopt in 1967 een meerderheidsbelang van Braun en ontwikkelt het bedrijf verder tot een internationale onderneming.

Erwin Braun reikt in 1968 de eerste, vervolgens jaarlijks terugkerende Braun Prize for Technical Design uit.

Braun kreeg op de handelsbeurs van Hanover in 1983 de eerste Corporate Design Award voor "voorbeeldige conceptie van productontwerp, informatie en
presentatie".

Het bedrijf stopte met de productie van geluidsapparatuur in 1990 om zich te concentreren op de productie van lichaamsverzorgingsproducten. Tegenwoordig produceert Braun tweehonderd verschillende apparaten, variërend van koffiezetters tot scheerapparaten en van elektrische tandenborstels tot rekenmachines.

www.braun.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 512.