kunstbus
Dit artikel is 04-01-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Metz-en-Co

Metz & Co

Metz & Co is een firma in Amsterdam die in de jaren 1918 tot 1940 het belangrijkste verkooppunt voor het 'Nieuwe Wonen' was.

  Zie ook een van de belangrijkste commerciële opdrachtgevers van avant-garde vormgeving tussen circa 1920 en 1965 was.
In opdracht van de eigenaar/directeuren Joseph de Leeuw en zijn zoon Henk de Leeuw maakte Gerrit Rietveld onder andere het kratmeubel en de canvasstoel, ontwierp Bart van der Leck tapijten en driedimensionale kleurbeeldingen voor interieurs, leverde Sonia Delaunay meer dan tweehonderd stofontwerpen en maakte Willem Penaat het grootste deel van zijn oeuvre. Metz & Co verkocht ook meubels en interieurontwerpen van Paul Bromberg, J.J.P. Oud en Mart Stam. Alvar Aalto, Marcel Breuer, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Kjaerholm en Ponti zijn enkele grote namen uit de lange lijst van internationaal bekende ontwerpers van wie meubels, stoffen of tapijten werden uitgevoerd en verkocht.

Historie
Moses Samuels, wiens ouders omstreeks 1740 uit het Franse Metz naar Amsterdam kwamen, begon in de Jodenbreestraat met een groothandel in zijden stoffen en linten. Vanaf 1776 noemde hij zich Moses Samuels Metz. In 1786 verhuist hij naar de St. Anthoniesbreestraat 51.
In 1794 nemen zijn drie zonen Samuel, Jonas en Daniel het bedrijf over.
De laatste van de familie Metz was Daniel Samuel Metz (1795-1878), zoon van Samuel, die in 1857 zijn handel verkocht aan zijn neef Isaac Magnus Cantor (1833-1905) en Aron Levie Citroen (1808-1877). Vanaf die tijd werd de winkel voortgezet onder de naam Metz & Co.

Joseph de Leeuw (1872-1944) kwam als 13-jarig jongentje in 1886 in dienst bij Metz & Co. Tien jaar later was hij medevennoot van Theodoor Citroen, de zoon van Aron.

In 1902 kreeg Metz van Liberty in Londen het generaal agentschap voor de exclusieve verkoop van Liberty stoffen en kunstnijverheid in heel Nederland en de overzeese koloniën

In 1902 verhuist het bedrijf naar een groter pand in de Kalverstraat 185 - 187 en in 1908 al weer naar het ruime en voorname pand 'New York' aan de Keizersgracht 455/hoek Leidsestraat waar het bijna 100 jaar later nog steeds gevestigd is. In de daarop volgende jaren werd het hele pand verbouwd tot een heus mode- en interieurwarenhuis naar ontwerp van architect H. A. van Anrooy (1885-1964). Van 1938 tot 1976 was er ook een meubelafdeling aan de Keizersgracht 449.

De firma begon nu naast haar collectie stoffen en modieuze kleding, waaronder de befaamde Reformkleding, meubelen en andere interieurproducten te verkopen. In het begin waren dat nog ontwerpen in de Engelse, historische en de moderne stijl.

Nog voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was Joseph de Leeuw directeur en enige eigenaar van Metz & Co. Deze koos vanaf toen voor een moderne koers, dat zo succesvol was dat hij in 1913 nog een filiaal in Den Haag opende schilders, beeldende kunstenaars en meubelontwerpers uit binnen- en buitenland aan die voor het bedrijf stoffen en meubelen ontwierpen. Hij gaf opdrachten aan ontwerpers als Oud, Rietveld, Bodon, Salomonson, Stam, Le Corbusier, Von der Rohe, Breuer en Aalto en bracht deze onder de aandacht van het winkelend publiek. Hierdoor werd Metz toonaangevend in Nederland op het gebied van meubels en moderne vormgeving.

Paul Bromberg werd in 1918 de eerste ontwerper die Metz moderne interieurs moest leveren, in 1924 opgevolgd door Willem Penaat, die met zijn sobere houten meubelen lange tijd het gezicht van Metz bepaalde. Vanaf omstreeks 1930 oriënteerde Metz zich ook op het avant-garde meubel en interieur van de Nederlandse ontwerpers Van der Leck, Rietveld en Stam en modellen van internationale ontwerpers als Le Corbusier en Alvar Aalto. De verliezen die werden gemaakt op deze avant-garde vormgeving werden vergoed met de verkoop van beschaafd-moderne producten als glas van Lalique, stoffen naar ontwerp van Sonia Delaunay en meubelen van J.J.P. Oud, H. Wouda en van de eigen ontwerper Elmar Berkovich.

Joseph's zoon Hendrik zette de winkel na de oorlog in dezelfde traditie voort. Rietveld en Van der Leck bleven de belangrijkste ontwerpers, soms aangevuld met Hein Salomonson, terwijl in de jaren veertig en vijftig ook weer nieuwe stoffen van Delaunay werden gepresenteerd.

Vanaf de jaren zestig verkocht het bedrijf vrijwel alleen nog meubelen die hun commerciele waarde al hadden bewezen van van ontwerpers als Charles Eames, Arne Jacobsen en Eero Saarinen. Voor de grafische vormgeving van de reclames zorgden Nederlandse ontwerpers als Wissing en Elffers.

In 1973 verkocht Hendrik bij gebrek aan opvolging Metz & Co aan het Liberty Concern in Londen. In 1988 is Metz overgenomen door een investeringsmaatschappij. Als vanouds verkoopt Metz smaakvolle artikelen. In de kelder de fraaie serviezen, bestekken en keukenattributen. Op de parterre het glaswerk van bekende ontwerpers en andere luxe artikelen. De afdelingen met stoffen en design meubels tref je sinds kort niet meer aan bij Metz. Deze etages zijn nu ingeruimd voor de winkels van bekende kledingmerken.

Websites: www.winkelstories.com, http://www.gerritrietveldacademie.nl/designblog

  Zie ook Vintage Metz & Co op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 29.