kunstbus
Dit artikel is 02-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michel Duco Crop

Leraar Middelbaar Onderwijs tekenen en kunstschilder, geboren op 22 februari 1863 te Arnhem in het krankzinnigengesticht Oud-Rosenburg in Loosduinen - Overleden op 6/8 juli 1901 te Loosduinen. Zoon van Jacobus Sjouke Crop and Margaretha Hendrika Poppelman van Kampen. Getrouwd met Liede Tilanus op 9 augustus 1899 te Bloemendaal. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Michiel Duco Crop is een van de eerste Nederlandse industriële vormgevers. Duco Crop stond al vroeg onder invloed van de ambachtelijk georiënteerde Engelse Arts & Crafts van vooral de ontwerper en theoreticus Walter Crane. Het boek 'Claims of Decorative Art' van Walter Crane was in 1894 dankzij de vertaling 'Kunst en Samenleving' van Jan Veth bekend geworden onder veel moderne Nederlandse ontwerpers.

Ontwerpers en kunstenaars aan het einde van de 19de eeuw waren helemaal uitgekeken op de bestaande interieurstijlen die oude vormen (vooral uit de klassieke oudheid) steeds opnieuw interpreteerden. Ze gingen op zoek naar iets totaal nieuws en zochten daarvoor inspiratie in de natuur. De nieuwe stijl werd 'art nouveau' genoemd in Frankrijk en België, 'nieuwe kunst' in Nederland en Jugendstil (naar het tijdschrift Jugend) in de Duitstalige landen.

Na zijn opleiding tot tekenleraar in Amsterdam was Michel Duco Crop vanaf 1886 als docent verbonden aan de Haarlemse School voor Kunstnijverheid. Daar stimuleerde hij het tekenen van planten en bloemen in de vrije natuur en wees hij op het belang van de natuur bij het zoeken naar een vernieuwende ornamentiek.

Art nouveau was een groot succes, mede omdat het overal toepasbaar bleek: meubels, gebouwen, vazen, stoffen - alles werd voorzien van ranke, gestileerde motieven en gebogen lijnen, ontleend aan de natuur. Ook in de schilderkunst verschenen dergelijke vormen, denk maar aan de weelderige, golvende haren van de vrouwen op de affiches van Mucha.stofstaal voor meubelkleding voor de firma Vlisco

In 1894 gaf de Helmondse katoendrukkerij Van Vlissingen hem de opdracht stofontwerpen te maken voor machinaal bedrukte stoffen. In de ongeveer 25 ontwerpen die hij tot aan de nieuwe eeuw voor deze fabriek zou maken is de invloed van Engelse textielontwerpers voortdurend aanwezig en vullen de motieven die zijn ontleend aan flora en fauna het hele vlak. Zijn favoriete bloemmotieven waren distels, irissen, narcissen en waterlelies, bloemen die in de art nouveau vaker zijn terug te vinden.

In 1900 werden enkele ontwerpen van Crop op een meer ambachtelijk wijze uitgevoerd en verkocht door de idealistische interieurwinkel 't Binnenhuis in Amsterdam.

Michel Duco Crop stierf op zeer jonge leeftijd in 1901. 11 mei 1905 trouwt Liede Tilanus, weduwe van Michel Duco Crop, met Johannes Wigbold Eisenloeffel. Zij is actief lid in de 'Bond van sociaal-democratische vrouwenclubs' en gemeenteraadslid voor de S.D.A.P. te Amsterdam. Het huwelijk blijft kinderloos.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.