kunstbus
Dit artikel is 21-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mieke Groot

Groot maakt glasobjecten die veelal geïnspireerd zijn op de vormen van gebruiksglas. Haar vroege ontwerpen verraden in de decoratieve toepassing van goud en zilver haar achtergrond van edelsmid. Typerend zijn de uit glazen bouwstenen opgebouwde sculpturen. Een andere rode draad in haar oeuvre zijn vaas- en potvormen die deels vrij deels in de mal zijn geblazen en in een beperkte oplage vervaardigd. De laatste jaren worden deze objecten verrijkt met een huid van email die vaak in een dikke laag is aangebracht waardoor de transparantie van het glas bewust wordt `aangetast'.

Carrière
Studeerde van 1969-74 edelsmeedkunst aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en nam daarna gedurende twee jaar deel aan de werkgroep glas onder leiding van Sybren Valkema.

Werkt sinds 1976 samen met Richard Meitner, met wie zij in 1980, na de pensionering van Sybren Valkema, gedurende een kleine twintig jaar (-2000) de werkgroep glas (vanaf dat moment de glasafdeling genoemd) zou gaan leiden.

Ontwierp in 1978-81 een aantal unica voor de Glasfabriek Leerdam en was in 1993-94 als free-lance ontwerper verbonden aan het Zwitserse bedrijf Sarner Cristal en Stölzle Oberglas te Bärnbach (Oostenrijk).

In 1997 verbleef zij als artist in residence in het Musée-Atelier du Verre in het Franse Sars-Poteries.

Zowel in 1989, 1996 als 1998 behoorde een van haar objecten tot de honderd beste ontwerpen in glas, geselecteerd door het Amerikaanse Corning Museum of Glass. In 1997 heeft Groot het ledenobject van de Vereniging van Vrienden van Modern glas ontworpen, evenals in 2001, samen met Richard Meitner en Malainy Sow.

Bron: www.nationaalglasmuseum.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.