kunstbus
Dit artikel is 17-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Milton Glaser

Amerikaanse affiche-ontwerper, geboren 26 juni 1929 te New York.

Milton Glaser (bekend van het logo I ♥ New York) is met zijn muziekaffiches een belangrijke vertegenwoordiger van de popcultuur uit de jaren zestig en zeventig. Gekenmerkt door het getekende beeld en de grote affiniteit met de popcultuur heeft Milton Glaser grote invloed op de ontwikkeling van het grafisch ontwerpen. Als oprichter van Pushpin Studios en design director bij New York Magazine zorgt Glaser vanaf de jaren zeventig met zijn ontwerpen en essays voor een geheel nieuwe definitie voor de grafisch ontwerper. Glaser verwierp het strenge formalisme van de Zwitserse School en paste een levendige en humoristische grafische vormgeving toe in zijn werken, bepaald door zowel eigentijdse cultuur als historische stijlen.

Biografie
Na een opleiding aan de High School of Music & Art studeerde Milton Glaser kunst aan de Cooper Union. HIj studeerde in 1951 af en kreeg een Fulbright Scholarship toegekend waarmee hij in Italië bij Giorgio Morandi (1890-1964) aan de Accademia delle Belle Arti e Lieco Artistico in Bologna kon studeren.

In 1954 keerde hij terug naar New York waar hij samen met Seymour Chwast (geb. 1931), Reynold Ruffins en Edward Sorel de Push Pin Studio oprichtte. Datzelfde jaar werd ook het Push Pin Graphic Magazine uitgebracht om de vrije benadering van grafiek van het bureau onder de aandacht te brengen dat gekenmerkt werd door grillig perspectief, platte vlakken, psychedelische kleuren en kunsthistorische citaten.

Glaser maakt door psychedelische kunst geïnspireerde affiches, zoals zijn Dylan (1967), Rainbow Palette (1966) en From Poppy with Love (1969). Posters die hem in de jaren '60 roem brachten en in 1969 zelfs een plaats op de cover van Time Magazine.

Zijn speelse stijl bezorgde hem opdrachten voor het illustreren van kinderboeken en de speelgoedwinkel Child Craft in New York (1970) te ontwerpen.

Glaser restylde in de jaren zeventig daarnaast de lay-out van tijdschriften als Paris Match (1973), Village Voice en Esquire (1977).

De Push Pin Studio waar Glaser tot 1970 directeur van was richtte zich steeds meer op de ontwikkeling van huisstijlen. In 1974 sluit de studio en richt hij de grafische ontwerpstudio Milton Glaser Inc. in New York op.

In 1974 ontwerpt hij de poster voor een toernee van Bob Dylan & The Band.

Jean-Michel Folon
In 1977 en 1982 exposeert Milton Glaser samen met Jean-Michel Folon in het Museum voor moderne Kunst van Luik. Samen met Folon improviseert hij in 1983 een suite in beeld, Conversation, die wordt gepubliceerd door Alice Editions. In 1987 stellen zij tentoon in het Museo de Bellas Artes in Buenos Aires, Argentinië. Ze worden daar uitgenodigd door de universiteit waar ze een voordracht houden voor 4.000 studenten.

In 1979 ontwerpt Glaser het speelpark Sesame Place.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.