kunstbus
Dit artikel is 15-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Misha BlackFoto door John Hedgecoe 1975

Britse vormgever en architect, geboren 16 oktober 1910 - overleden 11 oktober 1977.

Biografie
In 1912 emigreerde Misha Black, de broer van de filosoof Max Black, met zijn ouders van Azerbeidzjan naar Groot-Brittannië waar hij korte tijd studeerde aan de Central School of Arts & Crafts in Londen.

In 1928 ontwierp hij tentoonstellingskraampjes, in 1929 gevolgd door een serie koffiehuizen in londen en Manchester voor Kardomah.

In 1930 had hij Studio Z opgezet.

In 1933 werkte hij samen met Milner Gray (geb. 1899) aan de Bassett-Gray Group of Artists and Writers, in 1935 omgedoopt tot het Industrial Design Partnership. Dit was het eerste interdisciplinaire ontwerpadviesbureau in Groot-Brittannië, dat voornamelijk televisies en radio's voor Ekco ontwierp.

Black werd lid van de Artists' International Association en steunde de antioorlogsideeën van deze groep.

In 1938 werd hij benoemd tot secretaris van MARS (Modern Architecture Research Group).

Van 1940 tot 1945 werkte hij als tentoonstellingsontwerper voor het Ministerie van Informatie.

Samen met Milner Gray richtte Black in 1943 de Design Research Unit en twee jaar later de Design Research Group op.In zijn beroemde werk 'What Industrial Design Means' voor tentoonstelling 'Britain Can Make It' van 1946 illustreerde Black het vormgevingsproces aan de hand van het ontwerp van een eierdopje.

In 1951 droeg hij bij aan het ontwerp van het 'Festival of Britain'.

Van 1959 tot 1975 was Black hoogleraar industriële vormgeving aan het Royal College of Art in londen waar hij trachtte het onderwijs van design en techniek te verenigen.

In 1961 stelde het Royal College of Art onder leiding van L. Bruce Archer en Misha Black een onderzoek in naar de vormgeving van ziekenhuisapparatuur en ontwierp het een ziekenhuisbed dat in de hoogte en in de lengte- en zijrichting verstelbaar was om patienten meer comfort te bieden en het werk van de verplegenden te verlichten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.