kunstbus
Dit artikel is 22-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mobach

Mobach keramiek is modern vormgegeven handwerk en wordt in kleine series of als unica gemaakt. Sinds 1895 werken vijf generaties Mobach met een team van medewerkers in een historisch pand aan de Kanaalweg in Utrecht. Door de eeuw heen is de werkwijze niet wezenlijk veranderd. Alle keramiek wordt of op de schijf gedraaid of met de hand uit kleirollen of -platen opgebouwd. Het draaien of handvormen, de glazuren en het bakproces zorgen ervoor dat ieder stuk keramiek uniek is. Alle keramiek wordt voorzien van het Mobach stempel, daarnaast wordt elke unica gesigneerd door de maker. Mobach is vooral bekend door de manshoge plantbakken en vazen. - (Historie
Begonnen met Fries kerfsnijwerk stichtte Klaas Mobach in 1895 een eigen pottenbakkerij in Utrecht: de 'Utrechtsche Pottenfabriek'. Aanvankelijk werd begonnen met het produceren van aardewerk met Fries snijwerk. Na 1900 volgen de strakke lijnen van de Nieuwe Kunst.

Vanaf 1926 werkte men met potten met een ruw oppervlak. Bouke Mobach I begon met het reducerend bakken van glazuren en toepassen van zelf ontwikkelde lusterglazuren.

In de jaren dertig produceert Mobach kleine series Oosters geïnspireerd aardewerk, monochroom (soms metaalkleurige) geglazuurde potten, vazen en schalen.

Na de oorlog werd de fabriek weer opgestart en in de jaren vijftig werden er o.a. vazen en schalen vervaardigd in roodbakkende klei.

Eind 60er jaren maakte Klaas Mobach gedraaide vaas- en schaalvormen met kleurige engobes in geometrische motieven.

Midden jaren 80 komen er sierlijke vormen in glanzende glazuren.

Door opkomst van huishoudplastics belandde MObach in een crisis welke met de Regenboogkollektie (eind 1989, horizontale glazuurstrepen van verschillende kleuren en samenstellingen) overwonnen werd.

In 1993 is er een samenwerking met ontwerper Jan des Bouvrie waar ongeglazuurde natuurlijke vaasvormen uit voortvloeiden.

In 1995 vierde het bedrijf zijn honderd-jarig bestaan.

Websites: www.mobachs.nl, www.plateel.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.