kunstbus
Dit artikel is 22-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Montis

Meubelbedrijf in 1974 opgericht in Dongen door de gebroeders Van den Berg.

Kenmerkend voor de Montis collectie zijn de uitgesproken kleurstellingen, in diverse bijzondere leer- en stofkwaliteiten en de eigenzinnige vormgeving met een menselijk en sympathiek karakter. Montis gelooft sterk in eigen ideeën en technieken, die soms dwars tegen de gevestigde ideeën ingaan. Montis blijft verder zoeken naar nieuwe materialen en technieken die gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen en ontwikkelen van verrassende en vernieuwende modellen die voldoen aan de hoogste en modernste kwaliteitseisen en nieuwe hedendaagse behoeften. - (ontwerper Gerard van den Berg (1947) hield op zijn zestiende action paintings en presenteerde in 1974 eigen modellen op een beurs in Utrecht, terwijl zijn broer Ton de zakelijke kant behartigde. Meubelbedrijf Montis (Latijns voor 'Berg') was geboren. "Ik had een zwarte fauteuil gemaakt. En daar hadden we een witte kat in gezet en een foto van gemaakt. 'Montis. Niet voor de poes'. Die tekst had ik erbij geschreven en die foto hebben we als uitnodiging naar alle winkels gestuurd. Nou, toen hebben we goed verkocht."

Montis werd eind 1974 opgericht in Dongen door Ton en Gerard Van den Berg. De locatie Dongen is destijds bewust gekozen. Leren bekleding werd een specialiteit bij Montis en alle belangrijke leerlooierijen en leervakkennis lagen in dit gebied, dat de 'Langstraat' genoemd wordt. Hun broer Paul van den Berg, die aanvankelijk verantwoordelijk was voor de verkoop, trad 6 jaar later toe als mls medeaandeelhouder.

Montis onderscheidde zich o.a. met de productiemethode waarbij de romp van een stoel of bank een 'jas' kreeg, zoals bij de bekende Chaplin uit 1983 van Gerard van den Berg.

Na het vertrek van Gerard en Ton van den Berg bleef Paul, die een belangrijke rol heeft als het om de uitstraling van Montis gaat, als enige eigenaar over. Gerard ontwerpt nog steeds voor Montis, maar hij stapte in 1991 uit het bedrijf om zijn eigen Label Produkties op te starten. "We waren zo groot geworden. En ik wilde juist meer zelf ontwerpen. Daarom ben ik een eigen ontwerpstudio begonnen met daarnaast een productiebedrijf. De overstap is met goed bevallen. Ik ben toch het liefst zelf de baas."

In 1990 werd Gijs Papavoine benoemd als hoofdontwerper bij Montis. Zijn vernieuwende vormgeving heeft grote invloed gehad op de exclusieve plaats die Montis nu inneemt op de markt. Op 27-jarige leeftijd begon Papavoine bij Montis op de afdeling productontwikkeling. Later was hij als product manager mede verantwoordelijk voor de designfilosofie van Montis. In de vroege jaren '90 promoveerde hij tot leider van het ontwerpteam en vervolgens tot adjunct-directeur. Zijn meubelontwerpen worden gekenmerkt door een combinatie van hoekige en ronde lijnen en zijn door hun compactheid vaak multifunctioneel.

Papavoine investeert tevens in nieuwe technologieën, zoals het vormschuimen, een productiemethode die het mogelijk maakt om uit polyurethaanschuim elegante vormen en dunne structuren te vormen in een mal zonder dat de delen geplakt moeten worden. Montis was hierdoor in staat om zelf rompen te maken in een grote vormvrijheid.

Inmiddels is de kleine meubelfirma van toen uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend merk. Naast zitmeubelen is de collectie in 2001 uitgebreid met onder meer kasten en eetkamertafels. Montis biedt een complete interieurinrichting. De meubelen worden nationaal en internationaal ook steeds meer toegepast in projecten als hotels, restaurants, luchthavens, autoshowrooms en vergaderruimten.

Sinds begin jaren '90 koos Montis steeds vaker voor externe ontwerpers die uiteenlopende producten hebben ontworpen. Bekende namen als Niels Bendtsen, Arnold Merckx, Marie Christine Dorner en Gert Batenburg geven de huidige collecties hun gezicht. Daarnaast werkt Montis met Dick Spierenburg en Karel Boonzaaijer en sinds 2006 ook met Studio Job, Alain Berteau en Demakersvan.

Websites: www.gerardvandenberg.nl, www.excellentlevenenwonen.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.