kunstbus
Dit artikel is 24-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nanna Ditzel

Deense ontwerpster, geboren 6 oktober 1928 te Kopenhagen - overleden 17 juni 2005 aldaar.

Vanaf het begin van haar loopbaan was Anne Ditzel geinspireerd door nieuwe materialen zoals glasvezel, vlechtwerk en schuimrubber en de uitdagingen die dit met zich meebracht. Ze ontwierp meubels, meubelstoffen, juwelen, serviezen en woonaccessoires. Vooraanstaande ondernemingen als Georg Jensen (klokken en juwelen), Kvadrat (meubelstoffen en gordijnen) en Fredericia, Kvist en Getama (meubels) behoorden tot haar opdrachtgevers. Haar bekendste ontwerpen zijn misschien wel 'Bench for two', een tweepersoonsbankje die zij voor Fredericia Furniture ontwierp in 1989 en voor de zelfde producent de stoel Sommerfugle uit 1990.

Met haar werk, dat een opmerkelijke lichtheid en textuur bezit, exposeerde zij in Amsterdam, Berlijn, New York, Wenen, Londen, Stockholm, Milaan, Glasgow, Manchester, Reykjavik, Parijs etc... Ook kreeg ze meerdere internationale prijzen zoals een gouden medaille voor haar 'Bench for Two' in Japan in 1990 en in 1996 in Londen de Royal Designer award.

Biografie
Na haar opleiding als meubelmaker vervolgt zij haar studie aan de Kunsthandvaerkskolen, en daarna aan de Kongelige Danske Kunstakademi (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) in Kopenhagen waar ze in 1946 afstudeerde in meubeldesign. Zij kreeg les van Orla Molgàrd Nielsen (1907-1994) en Peter Hvidt (1916-1986).

In 1944 exposeerde zij al samen met de stoffeerder Jørgen Ditzel (1921-1961) meubilair, onder andere een theetafel met afneembaar dienblad ontworpen voor Louis G. Thiersen, op de jaarlijkse Meubelmakerstentoonstelling in Kopenhagen waarmee zij veel aandacht kregen. In 1946 na haar studie trouwde zij met hem en openden zij samen een eigen ontwerpstudio in Hellerup, vlak bij Kopenhagen. Zij concentreerden zich op oplossingen voor kleine woonruimten en experimenteerdenmet het gebruik van keukeneenheden als afscheidingen.

Naast het ontwerpen van meubilair en tentoonstellen met haar man werkte zij begin jaren '50 ook als meubelontwerpster bij het architectenbureau van Fritz Schlegel (1896-1965).

Van 1968 tot 1986 woonde en werkte ze in Londen, waar ze samen met Kurt Heide het internationale meubelhuis Interspace oprichtte.

In 1952 ontwierpen ze multiplex kindermeubelen voor Knud Willadsen Mobelsnedkeri en samen met Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982) een stand voor De meubelmakerstentoonstelling. In deze periode werkt Nanna eveneens aan een serie zilveren sieraden voor Georg jensen.

In 1954 publiceerde zij samen met haar man het boek 'Danish Chairs' en in 1956 kregen ze gezamenlijk de Lunningprijs.

In 1957 beginnen zij met het ontwerpen van een serie rieten meubelen voor R. Wengier.

In 1961 overlijd Jörgen voortijdig. Nanna Ditzel bleef echter vernieuwende ambachtelijke ontwerpen maken voor meubilair, metaalwerk, bestek, sieraden en textiel.

In 1992 werd een film over haar werk geproduceerd door het Deense Ministerie van Onderwijs.

De internationaal bekende Deense meubelontwerpster Nanna Ditzel is vrijdag 17 juni 2005 op 81-jarige leeftijd overleden. Ditzel was pas begin dat jaar gestopt met werken.

Websites: www.nanna-ditzel-design.dk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 62.