kunstbus
Dit artikel is 24-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Niels Diffrient

Amerikaanse industriele ontwerper, ergonoom en auteur, geboren 1928 in Star, Mississipi.

Niels Diffrient is naast zijn ergonomische design met nauwe fysieke interactie tussen voorwerp en gebruiker ook bekend als auteur van 'The Humanscale', een boekwerk en 'designersgids' over de antropometrische verhoudingen van het menselijk lichaam.

Zijn vernieuwende meubeldesign wordt tentoongesteld op designbeurzen in Europa en de VS en besproken in talloze publicaties en designmagazines. Hij heeft meer dan 20 gerenommeerde onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder twee NeoCon Best en 10 Gold en Top Awards. Niels Diffrient is lid van de Industrial Design Society of America, eredoctor van het Art Center College, Honorary Royal Designer van de Royal Society of Arts in Londen en erelid van het American Center for Design en het Designers Institute of New Zealand.

Biografie
Niels Diffrient studeerde in 1946 af op luchtvaarttechniek aan de Cass Technical High School in Detroit.

Hij werkt vijf jaar als ontwerper en modelmaker bij het bureau van Eero Saarinen en studeert eind jaren '40 een jaar architectuur aan 'The Cranbrook Academy of Art'. Begin jaren '50 zet hij zijn studie voort op 'Wayne State University' in Detroit en werkt in deze stad twee jaar bij Walter B. Ford Associates.

Vanaf 1952 werkt hij bij het industrieel design bedrijf van productontwerper Richard Dreyfuss, waar hij in 1956 ook partner van werd. Bij Henry Dreyfuss Associates verzamelde hij antropometrische gegevens die uiteindelijk werden gepubliceerd in de invloedrijke boeken 'Humanscale 1-2-3' (1974), 'Humanscale 4-5-6' (1981) en 'Humanscale' 7-8-9 (1981).

Van 1954 tot 1955 werkt hij dankzij een beurs voor design en architectuur van het Fulbright Fellowship in Italië voor Marco Zanuso in Milaan waar hij meewerkt aan het prijswinnende ontwerp van de Borletti naaimachine.

Bij Dreyfuss ontwerpt hij vliegtuiginterieurs voor Hughes, Lockheed en Learjet, evenals computers voor Honeywell en röntgenapparatuur voor Litton Industries.

In 1981 verlaat hij 'Henry Dreyfuss Associates' om in Ridgefield in Connecticut zijn eigen ontwerpbureau op te richten: 'Niels Diffrient Product Design'. Hij specialiseerde zich in ergonomisch meubelontwerp en ontwierp vliegtuig en kantoormeubels, waaronder voor 'Knoll International' het zitmeubel Diffrient Operational (1980) en later voor 'Sunar Company', waaronder de 'Helena' stoel in 1982 en de 'Jefferson' stoel in 1984. Diffrient heeft ook nog een serie tafels voor 'The Howe Company' ontworpen.

Zijn multifunctionele verstelbare leunstoel Jefferson met voetenbankje introduceerde ultramoderne stoeltechnologie en ergonomie in de huiselijke omgeving. Met zijn computerpaneel en verlichtingsmogelijkheden vormde de stoel tevens een integrale microwerkplek voor thuis of op kantoor.

De Freedom is één van zijn bekendste ontwerpen. In 2000 kreeg Diffrient voor zijn ontwerp van de Freedom de 'FX International Interior Design Award 2000' toegekend.
'Stoelen zijn de meest gebruikte producten binnen een organisatie. Een toename van het aantal rugproblemen en RSI zijn het gevolg. Daarom zijn kwalitatief goede stoelen van essentieel belang voor een groot gedeelte van de bevolking.' Dat was voor Niels Diffrient de reden om zich op het ontwerp van kantoorstoelen te gaan toeleggen. 'Sitting is an athletic event', zo zei de ontwerper. 'Want het is gezond regelmatig te bewegen en het werkt ook prettig. Ook blijkt in de praktijk dat de knoppen van een stoel nauwelijks worden gebruikt. Met als gevolg dat stoelen meestal verkeerd ingesteld zijn.' Volgens deze uitgangspunten begon Diffrient begin jaren '90 aan het ontwerp van de Freedom-stoel. Alle onderdelen werden door hemzelf getekend. De Freedom is een dynamische kantoorstoel; er is geen blokkeermechanisme, waardoor de gebruiker regelmatig van houding verandert. Ook is de Freedom met maar één belangrijke knop heel eenvoudig te bedienen. 'Een groot verschil met andere kantoorstoelen is dat de Freedom gebruik maakt van het lichaamsgewicht van de gebruiker en zich aanpast aan zijn gewicht. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een betere oplossing is dan gebruik te maken van instelbare mechanieken. Heel kenmerkend aan het uiterlijk van de Freedom is dat de techniek en daarmee de werking van de stoel goed zichtbaar zijn. Een stoel die perfect aansluit op de wensen van iedere werknemer bestond voor de komst van de Freedom nog niet. De Freedom is wat dat betreft een koploper, want hij is geschikt voor vrijwel iedereen'. 'Hoe weten we mensen te doordringen van het feit dat bewegen tijdens het werk zo belangrijk is? Dat is een taak van ons allemaal', aldus Diffrient.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 332.