kunstbus
Dit artikel is 24-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nils Landberg

Zweedse ontwerper, geboren in 1907 in Västra Vingaker.

Biografie
Na een studie van 1923 tot 1925 aan de Konstindustrieskolen in Göteborg volgde Nils Landberg samen met zijn landgenoot Sven Palmqvist de tweejarige opleiding graveerkunst aan de pas opgerichte graveerschool bij de Orrefors Glasbruk (glasfabriek).

Na een studiereis in Italië en Frankrijk werd hij assistent van Edward Hald (1883-1980) en graveur bij Orrefors, bij welk bedrijf hij tot 1972 zou blijven werken. Midden jaren '30 werd hij lid van het ontwerpteam en maakt hij zijn eigen ontwerpen voor het bedrijf.

Zijn gegraveerde glaswerk werd tentoongesteld op de 'Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne' in Parijs van 1937 en de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York.

In de jaren '50 experimenteerde Landberg met abstracte en zachtere vormen en helder en zachtgekleurd glas waarbij hij tot het uiterste ging wat betreft de treksterkte van het glas.

In 1957 ïntroduceerde Orrefors Nils Landbergs beroemde uit één stuk geblazen Tulpglas: Tulpan, waar Landberg een gouden medaille mee ontving op de XI Triënnale van Milaan in 1957.

Het glasservies 'Illusion' voor Orrefors van Nils Landberg uit 1957 belichaamt de eenvoudige en toch subtiele vormen die kenmerkend waren voor de populaire series van het bedrijf.

Naast glaswerken ontwierp hij ook tafelgerei, verlichting, decoratieve deuren en ramen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 19.