kunstbus
Dit artikel is 15-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Norman Bel Geddes

Amerikaans theater- en industrieel vormgever, geboren 27 april 1893 te Adrian in Michigan - overleden 9 mei 1958 in New York.

Bel Geddes was een van de grootste exponenten van Streamline Design en een belangrijke pionier op het gebied van industrieel design. Hij ontwierp futuristische auto's voor het autobedrijf van Graham Paige (1928), radio's voor Philco (1931), radiokasten voor RCA en metalen slaapkamerinrichtingen voor Simmons. Een van zijn meest opzienbare verrichtingen was zijn standaardisatie van keukenapparatuur, waaronder het modulaire fornuis Oriole (1931-1936).

Biografie
Na zijn studie kunst aan het Cleveland Institute of Art en later aan het Art Institute of Chicago werkte hij in 1913 als tekenaar in de reclamebranche in Detroit. Kort daarna werd hij art director.

In 1916 schreef hij een toneelstuk en begon vervolgens zijn carrière als theatervormgever voor zes producties in Los Angeles. Daarna werkte hij in New York voor de Metropolitan Opera Company. In 1925 trok hij naar Hollywood waar hij grootschalige filmdecors voor producers Cecil B. DeMille en D.W. Griffith ontwierp.

Norman Bel Geddes was beïnvloed door Frank Lloyd Wright, met wie hij in 1915 aan een theaterproject voor Aline Barnsdall had gewerkt en de Duitse expressionistische architect Erich Mendelsohn (1887-1953), op wiens aanraden hij zich toelegde op architectuur en productvormgeving. Hij startte in 1927 zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen. Als industrieel ontwerper werkte hij met succes voor verschillende bedrijven. Hij ontwierp futuristische auto's voor de Graham-Paige Automobile Company en stroomlijnde producten zoals radio's voor Philco.

Zijn ideeën zijn meestal zeer futuristisch en konden als gevolg daarvan niet altijd in productie worden genomen. Zo laten zijn ontwerpen voor de Super Airliner no. 4 (1929), een reeks bussen en grote passagiersschepen niet alleen zijn idealisme zien, maar ook dat hij zich weinig aantrok van de stand van technologie van dat moment. Deze ontwerpen waren hun tijd ver vooruit, zowel in technische mogelijkheden als in acceptatie bij het grote publiek. De aanhangers van zijn ideeën zagen Bel Geddes als geniaal, maar de tegenstanders vonden zijn ontwerpen geld verspillend.

Bel Geddes is een bekend propagandist van Streamline Design. In het boek Horizons (1932) zet hij zijn ideeën over vormgeving uiteen en lezen we hoe hij het vak van industrieel ontwerper benaderde. Zijn ontwerpen voor uiteenlopende producten zijn voornamelijk gebaseerd op de druppelvorm die hij als superieur beschouwt.

To New Horizons (1940)

To New Horizons
Het Futurama dat hij voor General Motors voor de New York World's Fair (1939) ontwierp is zijn bekendste en beste werk. Met Futurama voorspelde hij speculeerde hij een infrastructuur met snelwegen en speculeerde hij hoe de samenleving er in de toekomst, in 1960, zou uit zien.

Met zijn boek Magic Motorways (1940) beïnvloedde hij de ontwikkeling van het Amerikaanse freeway systeem.

Na de Tweede Wereldoorlog moest Bel Geddes, door het ontbreken van opdrachten in financiële problemen gekomen, zijn bureau opheffen.

De actrice Barbara Bel Geddes, Miss Ellie uit de televisieserie Dallas, is zijn dochter.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Norman_Bel_Geddes

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 82.