kunstbus
Dit artikel is 07-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Nostetangen

Scandinavisch glas

In Denemarken en Noorwegen werd in de 16de en 17de eeuw het meeste glas uit Italië en Duitsland geïmporteerd, hoewel een aantal inheemse glasblazers voor het hof werkte. Frederik III stichtte ca. 1652 een glashut in Kopenhagen op het terrein van zijn paleis.

Nostetangen
In 1741 werd onder bescherming van Christiaan VI van Denemarken en Noorwegen in Nostetangen, nabij Drammen, in Noorwegen een glashut gesticht waar gebruiksvoorwerpen, flessen en vensterglas werd gemaakt.
Voor adellijke opdrachtgevers werden Duitse glasblazers en graveurs aangetrokken, terwijl glasblazers uit Newcastle upon-Tyne de Anglo-Venetiaanse glasstijl introduceerden. Er ontstond zo een combinatie waarin glazen werden gemaakt in de stijl van het glas uit Newcastle, met balusterstammen en luchtspiralen. Deze glazen stonden echter op een hoge, gewelfde voet en hadden graveerwerk in Duitse stijl.
Dikwijls werd Het koninklijke monogram als motief gebruikt en deksels van bokalen werden bekroond door een handvat in de vorm van een kroon. Kandelaars en karaffen hebben vaak een balustervorm.
Na de dood van Christiaan VI stond de fabriek onder bescherming van Frederik V. Na diens dood in 1766 nam de kwaliteit af en in 1777 werd de fabriek gesloten.

In de laatste helft van de 18de eeuw hadden graveurs als J.A. Becker een eigen atelier waar zij glazen met monogrammen graveerden.

Toen Nöstetangen in 1777 werd gesloten, vonden de meeste glasblazers een nieuwe werkkring hij Hurdals Verk, waar vanaf ca. 1757 kroonglas werd gemaakt. Tot 1809 werd hier een grote verscheidenheid aan kristal gemaakt, waaronder slingerglazen met luchtspiralen of gekleurde spiralen in de stam en bokalen in Duitse stijl. Vanaf 1780 produceerden zij ook gekleurd glas.

Na sluiting van Hurdals Verk nam de glasfabriek van Gjorvik (1809-1847) de productie over en werd ook het goedkopere sodaglas gemaakt.

Zweeds glas
De eerste succesvolle glashut in Zweden was in de jaren 1676-1815 de Kungsholm Glasbruk, opgericht door de Italiaan Giacomo Bernadini Scapitta, waar glazen en vaatwerk à la façon de Venise van dun sodaglas voor het hof werd gemaakt. In de 18de eeuw werd het onder invloed van het Duitse en Boheemse glas dikker glas gemaakt met meer gedrongen stammen. De Skanska Glasbruk maakte in de periode 1691-1762 soortgelijk glaswerk. De Kosta-glasfabriek, gesticht in 1742, maakte serviesgoed en kleine kandelabers.

Websites:
. www.nostetangen.no

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 39.