kunstbus
Dit artikel is 11-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Novecento-stijl

Novecento

Italiaanse beweging uit de jaren '1920 die architectuur en design wilde ontdoen van het 'nep-antieke' en het 'lelijke moderne'.

Muzio en Ponti vertegenwoordigden de groep 'Novecento', die gematigder was dan de rationalisten van de Gruppo Sette en klassieke grondvormen combineerde met spaarzame decoratie.

De groep Novecento werd in 1926 opgericht door onder anderen Gio Ponti en Emilio Lancia, later aangevuld door Giovanni Muzio (1893-1982) en Tomasso Buzzi.

Novecento was vooral beïnvloed door de Franse Art Deco en de Wiener werkstätte en stond tegenover ontwerpers als Franco Albini die zich bij het Rationalisme schaarden.

Het door het Neoclassicisme geïnspireerde 'Novecento' richtte zich meer op het gebied van de toegepaste kunst en de architectuur dan op die van de industriële vormgeving. Uitzonderingen hierop waren o.a. het Moka Express-koffiezetapparaat uit 1930 van Alfonso en Renato Bialetti.

De fascisten stapten al snel over van het Rationalisme naar Novecento wiens neoclassicistische bron van inspiratie beter aansloot bij de ideeën van de fascistische partij.

Ook de Italiaanse grafische kunst uit de jaren '30 werd beïnvloed door het Novecento design.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.