kunstbus
Dit artikel is 01-04-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

NPK-Design

n¦p¦k Industrial Design

Ontwerpbureau door Peter Krouwel en Wolfram Peters in 1978 opgericht in Delft als 'Peters en Krouwel'.

Anno 2003 is het bureau voor industriële vormgeving gevestigd in Leiden, zijn er 45 mensen werkzaam en luidt de officiële naam 'npk industrial design'. In 1996 begint NPK een bureau in Hamburg waar 5 mensen werken. Peter Krouwel heeft npk verlaten in 2003.
Het team bestaat nu naast Wolfram Peters als managing partner uit industriële en grafische ontwerpers, ingenieurs, modelmakers en een fotograaf. De medewerkers werken intensief in clusters met elkaar samen. Daarbij wordt onderzoek verricht en veel geëxperimenteerd.

npk industrial design is één van de grootste en bekendste ontwerpbureaus van Nederland en sleept al sinds jaar en dag de meeste designprijzen van alle bureaus in Nederland in de wacht. Naast Leiden zijn er ook vestigingen in Hamburg (D) en Boston (VS). Het bureau opereert in drie designsectoren: industrial design (professional, consumer, home & office), public design (infrastructure, signage, street furniture & lighting) en graphic design (infographics, corporate identity, packaging & display).

Enkele opdrachtgevers van NPK zijn ABN/Amro, Brabantia, Dell Computers, Heineken en Siemen. NPK heeft onder andere de BeerTender van Heineken, de oranje brievenbussen van TNT Post en de blauwe ANWB-verkeersborden vormgegeven.

Historie
Ontwerpbureau npk industrial design werd na hun afstuderen door Peter Krouwel en Wolfram Peters opgericht in 1978. Op een zolderkamer in Delft startte het bureau 'Peters en Krouwel'. De twee hadden elkaar ontmoet tijdens het eerste jaar van hun studie industrieel ontwerpen aan de TU Delft.

In 1983 groeit het bureau uit haar jasje en wordt een groter pand betrokken.

Bruno Ninaber van Eyben wordt in 1985 partner en blijft 12 jaar. De naam wordt gewijzigd in 'Ninaber¦Peters¦Krouwel industrial design'.Plattelandsbrievenbus
PTT Post wilde een specifiek Nederlandse brievenbus voor het platteland laten ontwikkelen. Het doel was, evenals de tweelingbrievenbus in de stad, voor het publiek herkenbaar te zijn. In 1986 kreeg het bureau voor industriële ontwerpers Ninaber¦Peters¦Krouwel de opdracht een enkelvoudige brievenbus te ontwerpen. Het werd een functionele brievenbus, die in 1990 een prijs kreeg voor het ontwerp. In 1987 produceerde de Firma Vicon-polyester te Emmen de eerste 2200 exemplaren. Inmiddels zijn alle oude plattelandsbrievenbussen vervangen. Onlangs zijn de brievenbussen door TNT, de geprivatiseerde opvolger van de PTT, overgeschilderd in oranje.

In 1990, er zijn dan inmiddels meer dan 25 medewerkers, verhuist het bureau naar De Witte Poort Kazerne in het centrum van Leiden.

In 1991 ontwerpt Atelier van Lieshout een buffetkast voor Ninaber¦Peters¦Crouwel.

Jos Oberdorf en Jan Witte worden in 1998 partners; in datzelfde jaar verlaat Ninaber het bureau. De nieuwe bureaunaam wordt n¦p¦k industrial design waarmee de blijvende invloed van Ninaber, 'meer is onnodig en minder onmogelijk', ook in de naam zichtbaar blijft.

n¦p¦k hanteert qua ontwerpfilosofie als geen ander de principes van het naoorlogse functionalisme, waarvoor de grondslagen in de jaren zestig en zeventig werden gelegd door ontwerpopleidingen als de Hochschule für Gestaltung in Ulm, het Royal College of Art in Londen en de Faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft en waarin een wetenschappelijk-analytische aanpak van het ontwerpprobleem vooropstaat. Die invloed is zelfs nog terug te vinden in de streng minimalistische naam n¦p¦k industrial design. De schrijfwijze (consequent kleine letters, gescheiden door een verticale en geen 'gewone' diagonale slash) weerspiegelt het Ulmse grafische verbod op hoofdletters en de strikte beperking tot verticale en horizontale belijningsprincipes. - (J.W. Drukker in Designers in Nederland)

2002 tweelingbrievenbus
Ontwerpbureau npk industrial design ontwikkelt in 2002 het prototype voor een nieuwe tweelingbrievenbus. In 2007 worden alle oude tweelingbrievenbussen vervangen door deze nieuwe brievenbussen. De nieuwe versie heeft 50 procent meer capaciteit en is inbraakbestendiger dan zijn voorganger.
De voorzijde van de bus is in tweeën verdeeld. Het bovenste deel is voorzien van twee inwerpopeningen met daaronder smalle stroken voor reclame.
De kleur rood van de voorgaande brievenbus verandert in oranje, de kleur van TNT Post. - (design hoog in het vaandel staan. Het Nederlandse label wordt geleid door industrieel ontwerper Peter Krouwel, die met zijn ontwerpen voor de openbare ruimte tal van prijzen in binnen- en buitenland heeft gewonnen. - (www.streetlife.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 157.