kunstbus
Dit artikel is 14-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olivetti

Olivetti (voluit: Ing. C. Olivetti & Co., SpA.) is een Italiaanse fabriek van computers, printers en andere kantoormachines.

Design
Olivetti was beroemd wegens de aandacht die het bedrijf schonk aan industriële vormgeving en architectuur. Olivetti stond ook bekend om het inschakelen van beroemde architecten. Onder andere Le Corbusier, Louis Kahn en Gae Aulenti ontwierpen fabrieken en kantoren voor het bedrijf.

In 1952 hield het Museum of Modern Art in New York een tentoonstelling onder de titel Olivetti: Design in Industry. Veel producten van Olivetti zijn in de permanente collectie van het museum opgenomen.

Een tentoonstelling van het Musée des Arts Décoratifs in Paris maakte een tournee langs vijf andere steden in 1969.

Van de jaren veertig tot de jaren zestig werd de design-afdeling van Olivetti geleid door Marcello Nizzoli, die verantwoordelijk was voor de Lexicon 80 (1948) en de beroemde draagbare schrijfmachine Lettera 22 (1950).

Later werd het design bepaald door Mario Bellini en Ettore Sottsass. Bellini ontwierp onder andere de rekenmachines Programma 101 (1965), Divisumma 18 (1973), Logos 68 (1973) en de monitor TCV-250 (1966). Sottsass ontwierp de Tekne 3 schrijfmachine (1958), de Elea 9003 computer (1959), de Praxis 48 schrijfmachine (1964) en de beroemde Olivetti Valentine draagbare schrijfmachine (1969).

Michele De Lucchi ontwierp de de Compasso d'Oro prijswinnende Art Jet 10 ink-jet printer (1999) en de Gioconda rekenmachine (2001).

Geschiedenis
Olivetti is in 1908 in Ivrea nabij Turijn opgericht als eerste fabriek van schrijfmachines door Camillo Olivetti (1868-1943) na zijn terugkeer uit de VS in 1908. Drie jaar later lanceerde het bedrijf Ing. C. Olivetti & C. haar eerste schrijfmachine, de robuuste maar elegante M1, die werd geprezen om zijn snellere slede en zachtere bewegingen.

Het bedrijf ontwikkelde zich in de jaren '20 tot '40 voornamelijk onder zijn zoon Adriano Olivetti, die ook beroemd is geworden wegens het ontwikkelen van een nieuw managementsysteem. De eerste overzeese vestiging werd in 1930 geopend. Adriano werd in 1933 directeur en vergrootte het imago van het bedrijf door een sterke corporate identity te ontwikkelen door middel van productdesign, architectuur, expositie-design, reclame en grafische vormgeving. Adriano Olivetti liet belangrijke grafische vormgevers als Xanti Schawinsky en Giovanni Pintori (geb. 1912) opvallende affiches en reclameposters voor het bedrijf vervaardigen.

In 1948 bracht Olivetti een elektrische rekenmachine op de markt, de Divisumma.

Het bedrijf produceerde in 1959 de eerste elektronische computer uit Italië, de met transistors uitgeruste Elea 9003. In datzelfde jaar nam Olivetti de Amerikaanse schrijfmachinefabrikant Underwood over.

Na diverse financiële problemen verkocht het bedrijf na de dood van Adriano Olivetti in 1960 de afdeling elektronica.

In 1964 verkocht het bedrijf zijn elektronica-divisie aan General Electric, hoewel het nieuwe computerproducten bleef ontwikkelen. In 1965 werd de desktop P101 uitgebracht, een voorloper van de pc.

1964-1969 werd de door Ettore Sottsass en Hans von Klier ontworpen Editor-schrijfnnachine uitgebracht en in 1973 de door Mario Bellini ontworpen rekenmachine Divisumma 18. Olivetti introduceerde ook de modieuze felrode draagbare schrijfmachine Valentine, een ontwerp van Ettore Sottsass en Perry A. King.

Ondanks financiële problemen in de jaren '70 ontwikkelde Olivetti in 1978 de eerste elektronische schrijfmachine.

In 1982 kwam de eerste personal computer PC van Olivetti op de markt, de M20 met een Zilog Z8000 CPU. In 1985 verwierf Olivetti een deel van de Britse computerfabrikant Acorn Computers Ltd; een derde partner was Thomson. Olivetti verkocht de Thomson MO6 en de BBC Master Compact (door Acorn ontwikkeld voor een computercursus van de BBC) onder de naam "Olivetti Prodest" PC128, respectievelijk PC128s. Het bedrijf ontwikkelde personal computers tot het in 1997 de PC-diviesie verkocht, en produceerde voor AT&T de PC 6300. Dit was de eerste IBM-compatible PC van AT&T, met een Intel 8086 processor. Het was in feite een Olivetti M24 die onder het merk AT&T werd verkocht.

Het Luxemburgse bedrijf Bell S.A. verwierf in 1999 een controlerend belang in Olivetti, maar verkocht dit twee jaar later aan een consortium waarvan onder andere Pirelli en Benetton deel uitmaakten. In 1999 deed eigenaar Roberto Colaninno van Olivetti met steun van politicus Massimo D'Alema (die gigantische leningen verstrekte) een vijandig bod op de Telecom Italia-groep, dat leidde tot een van de grootste aankopen in de Italiaanse geschiedenis; voor omgerekend 65 miljard dollar werd iets meer dan 50% van de aandelen van het vijfmaal zo grote Telecom Italia overgenomen. Colaninno liet zich aanstellen tot hoofd van de Raad van Bestuur van de gefuseerde onderneming. Toen Pirelli in 2001 echter de macht over het bedrijf verkreeg door 27% van de aandelen te kopen, liet Pirelli-baas Marco Tronchetti Provera Colaninno vervangen door zichzelf.

In 2003 werd Olivetti daarop opgenomen in de Telecom Italia-groep, met behoud van een eigen identiteit onder de naam Olivetti Tecnost.

Bekende Olivetti gebruikers zijn onder andere Francis Ford Coppola, Joe Eszterhas, Günter Grass en Stephen King.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Olivetti

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 1114.