kunstbus
Dit artikel is 03-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Olivier Mourgue

Franse binnenhuisarchitect, meubelontwerper, schilder en landschapsarchitect, geboren in 1939 in Parijs.

Biografie
Olivier Mourgue studeerde binnenhuisarchitectuur aan de École Boulle in 1954 en van 1958 tot 1961 meubelontwerp aan de l'École Nationale Superieure des Arts Decoratifs, waar hij in 1960 afstudeerde. Verder studeerde Mourgue van 1958 tot 1961 in Finland en Zweden, waar hij werkte voor Maurice Holland, Nordiska Kompaniet in Stockholm.Djinn stoel 1965

Vanaf 1963 ontwierp Mourgue meubilair voor Airborne, waar hij zijn beroemde Djinn zetels (1965) creëerde. Hierbij werd voor het eerst gebruik gemaakt van een bekleding van urethaanschuim over stalenbuisframes. Deze futuristische stoelen werden door Stanley Kubrick gebruikt in zijn film 2001 A Space Odyssey. Stanley Kubrick creëerde een roterend hotel in de ruimte, waarin de Djinn stoelen stonden. De naam Djinn komt van een moslim legende, een geest die vaak in staat is menselijke of dierlijke vormen aan te nemen en een bovennatuurlijke kracht over mensen heeft.

Terwijl Mourgue meubelontwerper voor Airborne was, werkte hij ook als binnenhuisarchitect voor het Agence d'Architecture Intérieur Gautier-Delaye.

In 1966 vestigde Mourgue zijn eigen atelier in Parijs, waar hij meubelontwerpen maakte voor Mobilier National, in 1969 voor Prisunic en in 1977 auto-interieurs voor Renault.

Voorts ontwierp Mourgue de interieurs voor de Franse paviljoens op de Expo '67 in Montreal en de Expo '70 in Osaka.

In 1968 ontwierp Mourgue de Cubique stoel, waarvoor hij een prijs ontving van de ADI (Associazione per il Disegno Industriale) en van Eurodomus.

In 1970, net als Verner Panton en Joe Colombo geboeid door het concept living environment, ruimte en mobiliteit, ontwierp hij voor zichzelf een atelier op wielen en een 'zachte' badkamer van plastic.

Zijn meest onbekende complete interieurdesign project maakte Mourgue een stand op de Duitse 'visiona 3' van Bayer AG in 1971: een experimenteel systeem van modulaire scheidingslijnen. Vanaf 1968 tot ca 1972 huurde Bayer AG ontwerpers in om een compleet futuristisch ontwerp te maken aan boord van een schip in Keulen, Duitsland. Elk jaar werd er een andere ontwerper ingehuurd, Joe Colombo voor Visiona 1969, Verner Panton voor Visiona 1970 en Olivier Mourgue in 1971. Bayer AG huurde Mourgue in 1971 in voor de complete interieur installatie van Visiona. Tijdens Visiona creëerde hij een compleet natuurlijk landschap met rivieren, tapijten die op aarde-, gras- en andere natuurlijke grondbedekkingen leken en een experimenteel systeem van modulaire scheidingswanden in de ruimtes.

In 1976 sloot Mourgue zijn studio in Parijs en verhuisde naar Bretagne, waar hij een atelier begon in Kéralio. Ook gaf hij les aan het Institut de Géo-Architecture van de École des Beaux Arts in Brest.

Tegenwoordig woont Mourgue in Plouguiel, een klein plaatsje in Bretagne. Mourgues jongere broer Pascal (geb. 1943) is ook een bekend meubel- ontwerper.

Olivier Mourgue publiceerde een boek getiteld "Imaginary Gardens and Little Theatres" voor het Sainsbury Centre van Visual Arts.

website: www.oliviermourgue.com


Pageviews vandaag: 897.