kunstbus
Dit artikel is 09-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Omar Ramsden

Engelse ontwerper en zilversmid, geboren 21 augustus 1873 in Sheffield - overleden 9 augustus 1939 in Londen.

Omar Ramsden zette als ontwerper met o.a. Archibald Knox en Alwynn Carr de idealen van Christopher Dresser en Charles Robert Ashbee door op een wijze die marktgericht en dus levensvatbaar was. Ramsdens kronkel- en krulmotieven sloten vaak meer aan bij de Europese Art Nouveau dan aan die van de Arts & Crafts stijl.

Biografie
Nadat Omar Ramsden in de leer was geweest bij een zilversmid in Sheffield volgde hij avondlessen aan de Sheffield School of Art, waar hij Alwyn Charles Ellison Carr (1872-1940) ontmoette.

Na een reis door Europa begon Ramsden in 1898 met Carr een zilveratelier in Londen. In 1899 voltooiden zij hun eerste opdracht: de officiƫle scepter voor de stad Sheffield. Het atelier had veel werknemers die zilverwerk in de arts & crafts-stijl en producten van metaal maakten.

Tijdens W.O.I moest Carr de dienstplicht vervullen en leidde Ramsden het bedrijf alleen. In deze periode werden veel oorlogsmonumenten gemaakt. In 1919 kwam er een definitief einde aan de samenwerking.

Ramsden bleef grote hoeveelheden zilverwerk verkopen in diverse stijlen, zoals Tudor, Queen Anne en Georgian, waarvan sommige in massa werden geproduceerd. Om te doen voorkomen dat deze voorwerpen met de hand waren vervaardigd, werd in vele de tekst 'Omar Ramsden me fecit' gegraveerd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 153.