kunstbus
Dit artikel is 10-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Opaak

Niet doorschijnend, troebel, donker.

Marmerglas (of opaakglas)
De naam 'marmerglas' lijkt misleidend, omdat het in Nederland gebruikte opaakglas meestal egaal van kleur is en niet lijkt op marmer. Toch vervaardigde de Société in Fauquez diverse gemarmerde uitvoeringen.
Opaakglas is een ondoorzichtig, in de massa door en door gekleurd vlakglas, dat onder meerdere namen op de markt is gebracht. Het wordt in Nederland meestal aangeduid met 'marmerglas', 'marmorite' of 'marbriet'.

Opaakglas is vermoedelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het in 1900 voor het eerst werd geproduceerd door de Marietta Manufacturing Company onder de naam 'Sani Onyx'. In 1906 kwam daar het 'Carraraglas' bij van Penn-American Plate Glass Company en kort daarna het 'Vitrolite' van Libby-Owens-Ford Glass.

Opaakglas is in onze omstreken onder de naam 'Marbrite' (marbriet) van 1922 tot 1979 gemaakt in de Société Anonyme des Verreries de Fauquez in België.
Opaakglas werd geleverd in diktes tussen vier en ruim honderd millimeter. Het heeft meestal een gepolijste voorzijde. De achterzijde was soms geribbeld om de mortel beter te laten hechten. Het glas is in de Verenigde Staten gedurende de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw veel en in vele kleuren toegepast in in- en exterieur, met name in de art deco. In Nederland is het gebruikt voor wandbekleding, tafelbladen, naam- en wijzerplaten, reclame- en schakelborden en gematteerd als schoolbord. Hier is in het exterieur over het algemeen het zwarte glas gebruikt. In het interieur kwam het ook in wit voor als spatplaatjes achter wasbakken. Bij de reclameborden werden letters, wapens en dergelijke met een zandstraal ingespoten, om daarna verguld, verzilverd of gekleurd te worden.

Er is sinds 1879 een ander glas dat op marmer lijkt. Het wordt aangeduid met de Engelse benamingen 'opalescent glass' en 'streaky glass' en wordt onder meer gebruikt in voorwerpen gemaakt volgens de bekende Tiffany-techniek: glas in dun, met koperfolie omkleed lood. Het is in vele soorten, kleuren en schakeringen verkrijgbaar en laat in tegenstelling tot opaakglas wel licht door.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.